eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A száz év megkoronázása - Van Gogh kiállítás a Szépművészetiben

Több tízezer jegy kelt el elővételben a Vincent van Gogh életművéből rendezett nagyszabású kiállításra. A múzeum nevezetes napon, fennállásának 100. évfordulóján nyitja meg a kiállítást, amely a szervezők szerint minden idők legsikeresebb magyarországi tárlata lehet.

A december elsejei hivatalos megnyitó után másodikától mindenki számára látogatható a Szépművészeti Múzeum kiállítása. A 77 alkotás március 20-ig tekinthető meg a Hősök terén lévő intézményben.

Képek a világ minden pontjáról

Az ünnepi tárlat jelentőségét mutatja, hogy a kiállításra több mint 40 gyűjteményből, köztük az amszterdami Van Gogh Múzeumból, a párizsi Musée D'Orsay-ból, a New York-i The Metropolitan Museum of Art-ból, és a washingtoni National Gallery of Art-ból is érkeznek remekművek.

Van Gogh egyik legismertebb portréja Rómából, a Magyar Művészetek Múzeumából érkezett, és a december 2-án nyíló kiállítás egyik fő műve lesz.

A remekművek csaknem egy hónapja folyamatosan érkeznek Budapestre, az alkotásoknak ugyanis akklimatizálódniuk kell. Az 1853 és 1890 között élt holland festő minden művét egy-egy, szárnyasoltárra hasonlító installációban helyezték el. Az alkotásokat a

{{keretes_cim}}

A tárlatra nemcsak a múzeumban, hanem az ismert jegyirodákban is válthatók jegyek elővételben. Aki ezekben veszi meg belépőjét, kedvezményt is kap. Az elővételben váltott jegyeket idősávokra adják ki. Így a látogatók elkerülhetik a sorban állást, a múzeum pedig azt, hogy egyszerre túl sok ember legyen a kiállítótérben.

múzeum három csarnokában állítják ki.

Kiállítás 400 millió forintból

A látogatóknak törhetetlen üvegből készült zsilipkapun kell belépniük, ez egyrészt biztonsági célokat szolgál, másrészt a klímaviszonyokat szabályozza. Baán László, a centenáriumát ünneplő intézmény főigazgatója minden idők legdrágább magyarországi kiállításának nevezte a 400 millió forintból megvalósuló tárlatot.

Mint mondta, a kiállított képek biztosítási értéke meghaladja 150 milliárd forintot. Az amszterdami múzeummal történő egyeztetések után 100 millió forintos biztonsági fejlesztés történt a múzeumban.

A látogatók nemcsak a világhírű festő életművével ismerkedhetnek meg, hanem azokkal az alkotókkal is, akik hatással volta Van Goghra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 15:14
×
×
×
×