eur:
394.65
usd:
369.54
bux:
65342.31
2024. április 23. kedd Béla

Múmiák Budapesten

Rejtélyek, sorsok, múmiák - A domonkos templom titka címmel április 8-ától időszaki kiállításon tekinthetők meg a közelmúltban Vácott talált múmiákat Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az egyedülálló lelet először lesz látható Magyarországon.

Korunk egyik legkülönlegesebb embertani leletegyüttesére a váci Fehérek templomának 1994-ben végzett felújítása során bukkantak.

A templomtorony alatt fekvő, nagy, boltozatos kripta zsúfolásig telve volt egymásra halmozott, gazdagon díszített koporsókkal.

A csaknem kétszáz éve nem bolygatott koporsókból 265 természetes úton, emberi beavatkozás nélkül mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett ember maradványait tárták fel.

A természetes mumifikálódást a kripta egyedülálló mikroklímája és a temetkezés módja tette lehetővé.

A konzerválás után megkezdődött a múmiák vizsgálata, amelynek során kiderült, hogy az elhunytak nagy része tbc-vel fertőzött volt. A további kutatások kiderítették azt is, hogy voltak, akik magukban hordozták a tbc kórokozóját, de genetikusan egy olyan fehérje is volt a szervezetükben, amely megakadályozta a betegség kialakulását.

A múzeum tájékoztatása szerint ez a tudományos felfedezés korszakalkotó lehet a ma egyre veszélyesebbé váló tbc gyógyításában.

A november 30-áig megtekinthető kiállítás egyéni sorsokat, családi tragédiákat, rejtélyes haláleseteket tár fel.

A múmiák bemutatása mellett multimédiás technika segítségével a XVIII. századi Magyarország mindennapi élete elevenedik meg a látogatók előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×