eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Szabó Gyula a nemzet színésze

Szabó Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészt a nemzet színészévé választották; az Agárdy Gábor január 19-i halálával megüresedett helyről kedden döntöttek a nemzet színészei.

Az első ízben 2000-ben odaítélt nemzet színésze elismerést a jutalmazottak életük végéig viselik; a kitüntető címet egyszerre tizenketten birtokolhatják; ha valamelyikük elhalálozik, a címet újraadományozzák.

A nemzet színészei legutóbb 2005 januárjában ültek össze, akkor Zenthe Ferencet választották maguk közé Bessenyei Ferenc helyére.

Szabó Gyula 1930-ban született Kunszentmártonon. 1954-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tagja volt az Úttörő, a Petőfi, a Jókai, a Thália, az Arizona, a Művész Színháznak.

Többek között Jászai Mari-díjas, érdemes művész, kiváló művész és Kossuth-díjas.

Játszott többek között a Kölyök, a Két emelet boldogság, A Tenkes kapitánya, A tizedes meg a többiek, a Rózsa Sándor című filmekben.

Columbo hadnagy magyar szinkronhangja az amerikai sorozatban, és az ő hangján szólal meg dr. Bubó (Kérem a következőt), Pumukli, Kag (Vuk) és Frakk, a macskák réme. Mesemondása legendás: a hetvenes évek elejétől az ő hangján szól a Magyar Népmesék sorozat, amelyben ízesen, telve szeretettel és humorral mesél.

Jelenleg a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×