eur:
404.05
usd:
374.4
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Az osztrák kancellária által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár távozik a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést követően Moszkvában 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Osztrák kancellária/Dragan tatic

Szakértő: aligha tölti ki ötéves ciklusát a most felálló osztrák kormány

Bár az osztrák Szabadságpárt nyerte a parlamenti választásokat Ausztriában, nem szerzett abszolút többséget, így az államfő hosszas egyeztetéseket követően Karl Nehammert kérte fel kormányalakításra. Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója azonban nem tartja valószínűnek, hogy a koalíciós kormány kitölti mandátumát.

Ausztriában szeptember végén tartottak nemzetgyűlési választásokat, ahol a legtöbb szavazatot az Osztrák Szabadságpárt szerezte. Kormányalakításra azonban többkorös egyeztetés után sem kapott felkérést az államelnöktől, mivel a többi parlamenti párt jelezte, nem hajlandó az FPÖ-vel koalícióra lépni, így nem volt esély arra, hogy Herbert Kickl többségi kormányt hozzon létre.

"Alexander Van der Bellen osztrák elnök nem Herbert Kicklt, az FPÖ elnökét bízta meg kormányalakítással, hanem Karl Nehammer eddigi osztrák kancellárt, aki egy néppárti–zöld koalíciót vezetett. Ez azért különleges, mert bár a Szabadságpárt nyerte meg a választást, nincs parlamentáris többsége, a többi párt pedig kijelentette, hogy nem szeretne a Szabadságpárttal kormányozni. Karl Nehammer viszont számíthat arra, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok is támogatják az ő jelöltségét, így aztán esetleg kancellár maradhat" – mondta Bauer Bence.

A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy nem volna precedens nélküli ez a döntés. "Pont 24 évvel ezelőtt történt az, hogy Wolfgang Schüssel úgy lett Ausztria kancellárja 2000. február 4-én, hogy csak harmadik helyen végzett a Néppárt, de a Szabadságpárttal közösen alkotott koalíciót, így az első helyezett szociáldemokratákat kikosarazva" – mutatott rá.

Persze hagyomány és általánosan bevált szokás, hogy a legnagyobb párt kormányoz, de amikor a legnagyobb párt nem tud további koalíciós társakat találni maga mellé, akkor előfordulhat, hogy nem kap kormányalakítási megbízást. Ebben az osztrák államelnöknek – mint Bauer Bence aláhúzta – szabad döntési joga van.

Ugyanakkor a szakértő szerint ez a döntés a Szabadságpárt erősödéséhez vezethet.

"Most egy hármas koalíció tud összeállni a Néppárttal, a szociáldemokratákkal és a liberális NEOS-szal; nem adnék mindenképpen öt évet ennek az instabilnak mondható hárompárti, három nagyon különböző pártot magába foglalkozó együttműködésnek, hiszen a pártok belső problémákkal küzdenek, ez főleg a Szociáldemokrata Párt esetében kijelenthető" – magyarázat Bauer Bence.

Az Osztrák Néppártnak és az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak együtt mindössze egyfős mandátumtöbbsége lenne a Nemzeti Tanácsban, ezért a stabil többséghez szükség lehet egy harmadik párt bevonására is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Oroszország Voronyezsi területén dróntámadás ért egy szeszfőzdét. Ez már a második alkalom, hogy alkoholgyártó létesítményt ér ukrán támadás Oroszországban. A DeepState szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Hirnik települést, ahol egy 190 méteres tévétorony található, amely egykor ukrán tévéadást sugárzott a Donyeck megyei elszakított területekre. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×