eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Izraeli katonák nézik a Jordániából érkező segélyszállítmányokkal megrakott teherautókat a Gázai övezet és Izrael közötti erezi határátkelőhelyen 2024. október 21-én. Az izraeli hadsereg szerint 55 jordániai segélyszállító teherautó kelt át a Gázai övezet északi részébe Izraelből.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Kimenekítettek húszezer palesztin civilt

Evakuálásról, a kórházak működésének fenntartásáról és a terrorszervezetekben dolgozó újságírókról is bejelentést tett az IDF.

Húszezer gázai palesztin civilt evakuáltak a Gázai övezet északi részéről, Dzsabália körzetéből, az izraeli erők pedig őrizetbe vettek százötven palesztin fegyverest az iszlamista Hamász szervezet elleni újabb hadjáratban – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szerdán. A közlés szerint noha a Hamász megpróbálta megakadályozni a civilek evakuálását, "megengedte a civileknek, hogy védelmük érdekében biztonságos módon és szervezett útvonalakon távozzanak".

Az IDF azt is közölte, hogy kapcsolatban áll a nemzetközi közösséggel és a gázai egészségügyi szervekkel annak érdekében, hogy fenntartsák a kórházak sürgősségi osztályainak folyamatos működését. Átadják a szükséges orvosi felszereléseket, és a katonai helyzettől függően gondoskodnak az üzemanyag-ellátásról, valamint kimenekítik a személyzetet és a betegeket.

Az izraeli hadsereg olyan, a Gázai övezetben talált dokumentumokról is beszámolt, melyek szerint az al-Dzsazíra arab hírhálózat hat újságírója a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetekben tevékenykedett.

Szerdán is több hullámban lőttek rakétákat és drónokat Libanonból izraeli területre, reggel egy Irakból indított drónt is megsemmisítettek Eilatnál. A Hezbollah, az Irán támogatását élvező libanoni síita fegyveres szervezet azt közölte, hogy egy Haifa melletti katonai létesítményt támadott Izraelben.

A Hezbollah Észak-Izrael elleni egyik támadásában, Naharíja városban egy repeszlövedék közepesen megsebesített a fején egy ötven év körüli férfit - jelentette az izraeli mentőszolgálat.

(A nyitóképen: Izraeli katonák nézik a Jordániából érkező segélyszállítmányokkal megrakott teherautókat a Gázai övezet és Izrael közötti erezi határátkelőhelyen 2024. október 21-én. Az izraeli hadsereg szerint 55 jordániai segélyszállító teherautó kelt át a Gázai övezet északi részébe Izraelből.)

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×