eur:
400.04
usd:
368.76
bux:
74580.1
2024. október 18. péntek Lukács
Joe Biden amerikai elnök a Berlin-Brandenburg nemzetközi repülőtéren (BER) a német főváros melletti Schönefeldben 2024. október 17-én. Biden kétnapos látogatásra érkezett Németországba.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Berlin búcsúzik Bidentől: kitüntetés és csúcstalálkozó

Rendkívüli biztonsági intézkedések és rendkívüli tiszteletadás közepette zajlik Berlinben Joe Biden amerikai elnök búcsúlátogatása.

A maga nemében a fogadtatás is rendkívüli, az amerikai elnök a német államfőtől, Frank-Walter Steinmeiertől a Bellevue-palotában kora délelőtt a külföldi vezetőknek járó legmagasabb állami kitüntetést vehette át. Ezt követően Olaf Scholz kancellárral találkozik, majd késő délután Biden és Scholz a német fővárosban Emmanuel Macron francia államfővel és Keir Starmer brit miniszterelnökkel egyeztet mindenekelőtt Ukrajnáról.

A látogatást néhány nappal korábbra tervezték, de a Milton hurrikán közbeszólt. Berlin azonban alkalmazkodott, miképp a francia elnök és a brit kormányfő is.

A Biden iránti megbecsülést tükrözte a délelőtti program. A német palotában Frank-Walter Steinmeier államfőtől az amerikai elnök a Szövetségi Érdemrend Nagykeresztjének különleges fokozatát vehette át, azaz a legmagasabb kitüntetést, amelyet Németország külföldi vendégnek adományozhat. A szövetségi köztársaság megalakulása óta hatalmon volt 14 amerikai elnök közül eddig csak az idősebb George Bush részesült ebben a kitüntetésben.

Búcsúlátogatás egy jó barátnál – fogalmazott az ARD közszolgálati médium a vizittel kapcsolatos elemzésében. Emlékeztetett arra, hogy Olaf Scholz alig néhány héttel 2021 decemberében történt beiktatása után elsőként Washingtonban, a Fehér Házban Joe Bidennél tett bemutatkozó látogatást.

Kettejük viszonya messze túlmutatott a transzatlanti kapcsolatokon – idézte az ARD Wolfgang Ischinger korábbi amerikai nagykövetet, aki szerint Biden és Scholz kapcsolata a legmélyebb bizalmon alapuló viszony volt. A német kancellár minden fontos kérdésben egyeztetett az amerikai elnökkel. Az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekkel kapcsolatban "nem tett semmit" anélkül, hogy azt megelőzően ne egyeztetett volna amerikai partnerével.

"Németország nem szállított semmifajta nehézfegyvert, harckocsit az Oroszország által megtámadott Ukrajnának anélkül, hogy nem kérte volna Biden beleegyezését"

– fogalmazott a korábbi nagykövet, egyben a müncheni biztonsági konferencia volt vezetője.

A német elnöki hivatal állásfoglalása szerint a Steinmeiertől kapott kitüntetés egyben köszönetnyilvánítás is Bidennek a német–amerikai barátságért, a közös biztonság megszilárdításáért tett erőfeszítéseiért, amit a német államfő beszédében is kiemelten hangsúlyozott.

A program szerint az ünnepséget követően Biden Scholzzal találkozik, majd késő délután "nyolcszemközt" egyeztetést tartanak Emmanuel Macron és Keir Starmer részvételével. A tervezett találkozóról előzetesen az szivárgott ki, hogy a fő napirendi téma Ukrajna támogatása, valamint a közel-keleti helyzet értékelése.

Noha a német kormány hivatalosan óvakodott attól, hogy a küszöbönálló amerikai elnökválasztás előtt állást foglaljon az elnökjelöltek, azaz a korábbi elnök, a republikánus Donald Trump és a demokrata párti alelnök Kamala Harris párharcában, a Biden iránti rendkívüli rokonszenv elemzők szerint önmagárért beszél.

Biden látogatásához időzítve hozta nyilvánosságra a ZDF közszolgálati médium azt a elmérést ,amely szerint a megkérdezettek 72 százaléka Kamala Harrisnak szurkol, míg 23 százalék Donald Trump elnöksége mellet foglal állást. A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 83 százaléka van azon a véleményen, hogy Donald Trump győzelme "ártana" a német–amerikai kapcsolatoknak.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Volodimir Zelenszkij több kérést, elvárást is megfogalmazott parlamenti beszédében a Nyugat felé, miközben arról nem tett említést, hogy az ukrán vezetés milyen kompromisszumokra lenne hajlandó – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Fintech támadók és AI-boom - Új erők forgatják fel a hagyományos bankokat?

Fintech támadók és AI-boom - Új erők forgatják fel a hagyományos bankokat?

Immáron kilencedik alkalommal rendezzük meg a bankszektor, az IT-szektor és a fintech cégek egyik legfontosabb szellemi műhelyéül szolgáló Banking Technology konferenciánkat, ahol a bankok digitális transzformációjáról, a szektor legfontosabb IT-üzleti és technológiai fejlesztési irányairól van szó. Az utóbbi időszak legnagyobb technológiai megatrendjévé nőtte ki magát a chatGPT nyomán kirobbanó AI-forradalom, amely a bankszektor működését, fejlesztési irányait és informatikai stratégiai céljait is átformálhatja. Mely banki területek működését transzformálja az AI, hol segíthet a költségcsökkentésben, a hatékonyabb operációban? A hazai bankok digitális transzformációja mellett a pénzforgalmi trendekről, az AFR 2.0-ról, kiberbiztonsági kérdésekről és az egyre nagyobb problémát jelentő adathalász csalásokról, a hazai fintech szektor innovációiról is szó lesz a rendezvényen. A bankszektor top vezetői, fintech-guruk, tanácsadók, a szabályozók és az IT-cégek szakértőinek krémje immáron kilencedik éve gyűlik össze konferenciánkon, hogy megosszák egymással gondolataikat a bankszektort érintő legfontosabb üzleti és informatikai kérdésekben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×