eur:
396.28
usd:
367.22
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Közel-keleti eszkaláció: felszállt a magyar honvédség gépe

A közel-keleti térség eszkalációs folyamatai nyomán a Külgazdasági és Külügyminisztérium összesen 165 Libanonban élő magyar állampolgárt keresett fel az elmúlt napokban, valamennyiüknek felajánlva a segítséget az ország elhagyásában. A Honvédelmi Minisztériummal közös műveletben végül 18 magyar állampolgár és családtagjaik térnek haza Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: bármennyire is aggasztó mindez Európa és világ számára, mégis az elmúlt napok történései alapján egyre inkább növekszik a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának esélye.

„Túl azon, hogy Magyarország minden nemzetközi fórumon a békét szorgalmazza és igyekszik elejét venni az eszkalációs folyamatoknak, a kormánynak van egy elsődleges, minden szempontot felülíró kötelessége: a magyar emberek biztonságának garantálása” – fogalmazott a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy ezt a feladatot szem előtt tartva az elmúlt napokban összesen 165 Libanonban tartózkodó magyar állampolgárral vették fel a kapcsolatot telefonon vagy elektronikus úton.

Miután megerősítést nyert, hogy valamennyien jól vannak, felajánlották számukra a segítséget a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb hazatérésre, amelyet a Magyar Honvédség gépe biztosít a számukra – emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy

a lehetőséggel végül tizennyolc magyar állampolgár élt, köztük hét gyermek, valamint ezen magyar családok közvetlen hozzátartozói.

„Sajnos nem ez az első ilyen típusú művelet, amit végrehajtunk a térségben, ezért a már bevett gyakorlatnak megfelelően értesítettük a szövetségeseinket is a magyar akcióról és jeleztük nekik, hogy segítséget tudunk nyújtani állampolgárjaik hazajuttatásában” – írta a miniszter.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy mindezen erőfeszítések eredményeként, ezekben a percekben (14 óra magasságában – szerk. megj.) elhagyta Libanon légterét a Magyar Honvédség gépe, fedélzetén tizennyolc magyarral és tizenegy külföldivel, köztük öt cseh, egy francia és egy szlovák állampolgárral.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×