eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője ismerteti pártja 2024-es célkitűzéseit Bristolban 2024. január 4-én. Nagy-Britanniában 2024-ben tartanak parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Vihar előtti csend - Itt az utolsó felmérés a brit választásokra

A csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választások előtt közzétett utolsó felmérés is a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt rekordmértékű győzelmét vetíti előre.

A YouGov közvélemény-kutató csoport szerda este ismertetett országos reprezentatív vizsgálata azt is valószínűsíti, hogy a jelenlegi konzervatív párti kormány számos tagja elveszíti alsóházi képviselői mandátumát.

A cég Angliában és Walesben 42 758, Skóciában 4993 választópolgártól kérdezte meg, hogy melyik párt jelöltjére kívánnak szavazni.

A hagyományos választói minták sokszorosára kiterjedő, száznál több kritériumot figyelő MRP vizsgálati modell alapján készített központi forgatókönyv a Sir Keir Starmer vezette Munkáspártnak 39 százalékos, a 2010 óta kormányzó konzervatívoknak 22 százalékos szavazatarányt jelez. A becslési sáv alsó széle 34-19, felső vége 43-25 százalékos szavazati megoszlást valószínűsít.

A YouGov számítási módszertana alapján a középső becslési szint azt jelentené, hogy a Labour 431, a Konzervatív Párt 102 képviselői helyet szerezne a 650 fős londoni alsóházban.

Ez azt is jelentené, hogy a Munkáspárt frakciólétszáma a jelenlegihez képest 229 fővel növekedne, a konzervatívoké ugyanakkor 263-mal zuhanna.

Ez a központi becslési fogatókönyv 132 fős többséget biztosítana a Munkáspártnak az összes többi alsóházi frakció együttes létszámához képest, de a becslési sáv felső értékének megvalósulása esetén a Labour frakciólétszáma 466, többsége 282 fő lenne.

A YouGov a modellszámítások eredményének ismertetéséhez fűzött elemzésében úgy fogalmaz, hogy "a lehetőségek tartománya a nagy munkáspárti többségtől a kivételesen nagy munkáspárti többségig terjed".

A cég szakértői hangsúlyozzák azt is, hogy a brit politikatörténetben példátlan, ami a csütörtöki választásokon várható, hiszen a Munkáspárt a 2019-ben tartott előző nagy-britanniai parlamenti választásokon 1935 óta nem mért gyenge eredményt ért el, és ezt egyetlen választási ciklus alatt fordította át potenciálisan rekordmértékű győzelemmé.

A YouGov elemzőinek megfogalmazása szerint "abszolút biztos", hogy a csütörtöki választást a Munkáspárt megnyeri, mégpedig nagy arányban, hiszen még az előrejelzési sáv alsó széle is 391 tagú Labour-frakciót és 132 fős munkáspárti többséget jelentene.

A cég szerint az egyes miniszterek választókerületeiben várható szavazatmegoszlás alapján a Rishi Sunak miniszterelnök vezette jelenlegi konzervatív párti kabinet számos tagja is elveszítheti alsóházi képviselői helyét.

Köztük van Jeremy Hunt pénzügyminiszter, Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter, Michelle Donelan tudományügyi miniszter, Gillian Keegan, az oktatási tárca vezetője, Lucy Frazer kulturális miniszter, Mark Harper közlekedési miniszter és Penny Mordaunt, a konzervatívok alsóházi frakcióvezetője.

Az utóbbi időszakban más felmérések is a Labour földcsuszamlásszerű győzelmét vetítették előre.

A Savanta közvélemény- és piackutató csoport friss vizsgálata szerint a Munkáspártra jelenleg 38 százalék, a Konzervatív Pártra 21 százalék kíván szavazni.

A cég számítási modellje alapján ez a szavazatmegoszlás azt jelentené, hogy a Labour 459, a Konzervatív Párt alig 75 alsóházi képviselői helyet szerezne.

Címlapról ajánljuk
Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

A nagybani piacon átlagban 15-20 százalékkal, a kiskereskedelemben pedig 10-20 százalékkal olcsóbb a gyümölcs és a zöldség idén, mint tavaly nyáron. Ennek részben az az oka, hogy itthon és Európa-szerte is sokkal jobb lett a termés, mint az előző két évben – mondta az InfoRádióban az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×