eur:
394.84
usd:
367.83
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke a párt kongresszusán Essenben 2024. június 29-én.
Nyitókép: Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke a párt kongresszusán Essenben 2024. június 29-én. MTI/EPA/Fabian Strauch

Újraválasztották az AfD társelnökeit a német párt tisztújító kongresszusán

Újraválasztották Tino Chrupallát és Alice Weidelt, az Alternatíva Németországért (AfD) társelnökeit a jobboldali német párt szombaton Essen városában tartott tisztújító kongresszusán.

A két politikus további két évre kapott megbízatást. Ellenjelöltek nem voltak a párt vezetői tisztségére. Az AfD delegátusai nem sokkal korábban jelentős többséggel döntöttek arról, hogy a párt megtartja a társelnöki rendszert, bár a pártszabályzat lehetővé tenné az egyszemélyes vezetést is.

Chrupalla a küldöttek 82,72 százalékának támogatását kapta, míg a két évvel korábban tartott pártkongresszuson 53,4 százalékot. Chrupalla 2019 novembere óta társelnöke az AfD-nek, Alice Weidellel 2022 óta vezeti közösen a pártot.

Weidel a voksok 79,77 százalékát szerezte meg (míg 2022-ben 67,3 százalékát). Az Olaf Scholz kancellár vezette német kormányhoz intézve szavait így fogalmazott a pártkongresszus megnyitóján: "Kedves kormány, tűnj el végre, nyiss utat az új választások előtt!".

Az AfD a június 9-én tartott németországi európai parlamenti (EP-) választásokon a második helyen végzett 15,9 százalékkal, ami az eddigi legjobb eredménye.

Essen, 2024. június 29.
Tino Chrupalla (j) és Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnökei a párt kongresszusán Essenben 2024. június 29-én.
MTI/EPA/Fabian Strauch
Tino Chrupalla (j) és Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnökei a párt kongresszusán Essenben 2024. június 29-én. MTI/EPA/Fabian Strauch
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Kicsit kezd magára találni Amerika

Kicsit kezd magára találni Amerika

A vasárnapi francia választást követően nagy emelkedést figyelhettünk meg a piacnyitásban az európai tőzsdéken, a legnagyobb ralit a francia tőzsdénél láthattuk. Később kicsit romlott a hangulat, de az alapvetően így is pozitív miliőben alultejesítő volt a magyar tőzsde, elsősorban az OTP gyengélkedésének köszönhetően. A tengerentúlon kisebb mozgások voltak megfigyelhetőek a nyitáskor, a Tesla azonban nagyot emelkedik a holnapi értékesítési adatok előtt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×