eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. június 12-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.

Arra számítok, hogy az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei csütörtökön kezdődő brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyják azt a tervet, hogy a NATO vezesse az Ukrajnának nyújtandó biztonsági segítség és kiképzés koordinálását, amely segélycsomagunk egyik kulcseleme a hosszú távú pénzügyi kötelezettségvállalással együtt - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerda esti brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A következő két nap folyamán a védelmi miniszterek felkészülnek a júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozóra, ahol a szövetségesek megvitatják, miként biztosíthatják Ukrajna hosszú távon kiszámítható támogatását.

A főtitkár felhívta a figyelmet, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás késlekedése a harctéren is érezteti hatását, a szövetségesek azonban ismét fokozzák támogatásukat:

  • az Egyesült Államok a közelmúltban elfogadta a 60 milliárd dolláros segélycsomagot,
  • Svédország, Spanyolország és Belgium egyenként több mint 1 milliárd euró új támogatást ígért, továbbá összesen 30 F-16-os vadászrepülőgépet is,
  • Németország Patriot ütegeket,
  • Olaszország pedig egy újabb SAMP/T légvédelmi rendszert ajánlott fel Ukrajnának.

Rámutatott, hogy a háború kezdete óta a szövetségesek évente 40 milliárd euró katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának. "Ezt a támogatási szintet minimum fenn kell tartanunk, mégpedig addig, amíg szükséges" - húzta alá.

Stoltenberg elmondta azt is, hogy a védelmi miniszteri találkozón előrelépést vár egy új védelmiipari kötelezettségvállalás terén, amelyet a tagállami vezetőknek a washingtoni csúcstalálkozón kell jóváhagyniuk.

"Ez lehetővé fogja tenni számunkra a hadiipari gyártás növelését, és hosszú távú keresletet jelent majd az ipar számára, emellett döntéseket hozunk annak érdekében, hogy rendelkezzünk az új védelmi terveinkben foglalt követelmények teljesítéséhez szükséges képességekkel" - jelentette ki.

Mint mondta, a védelmi miniszterek megvitatják majd Oroszországnak a NATO-országokat érintő, egyre intenzívebbé váló ellenséges akcióit - a szabotázsokat, a kibertámadásokat és a dezinformációs erőfeszítéseket is -, továbbá

tárgyalnak majd a nukleáris képességeknek a jelenlegi biztonsági környezethez való folyamatos hozzáigazításáról.

A főtitkár szerint a szövetség már jelentős előrelépést ért el a nukleáris képességek frissítésében, júniusban például Hollandia bejelentette, hogy az első F-35-ös vadászrepülőgépek készen állnak a NATO nukleáris missziójára, az Egyesült Államok pedig modernizálja európai nukleáris fegyvereit.

Rámutatott arra is, hogy Kína kulcsszerepet játszik Oroszország ukrajnai háborújának támogatásában, az Oroszország által tavaly importált mikroelektronika 90 százaléka kínai termék, és ezek olyan elektronikai berendezések, amelyek kulcsfontosságúak a rakéták, bombák és tankok gyártásához, amelyeket aztán Oroszország agressziós háborújában használ fel.

Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×