eur:
390.82
usd:
358.61
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Izraeli légicsapás a Gázai övezet északi részén fekvő Bét Hanúnban 2024. március 6-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Izraeli légicsapás rombolt le egy gázai iskolaépületet, sok a halott

Izrael támadásokat hajtott végre palesztin célpontok, köztük egy iskolaépületben rejtőző feltételezett iszlamista fegyveresek ellen a Gázai övezet középső részén egy katonai szóvivő csütörtöki közlése szerint. Az ENSZ gázai segélyszervezete, az UNRWA azt állítja, hogy az ő egyik iskolájának épületét érte légicsapás, és ebben több mint harminc palesztin vesztette életét, köztük legalább 27 civil.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet Nuhba nevű kommandós egységének olyan fegyveresei használták saját céljaikra az iskolaépületét, akik részt vettek október 7-én az Izrael Gázai övezettel szomszédos települései elleni gyilkos támadásban.

A katonai szóvivő azt közölte, hogy precízen azokat a szobákat, termeket célozták meg, melyekben a titkosszolgálati információk szerint a terroristák voltak, és kétszer elhalasztották az utóbbi napokban a támadást, hogy kevesebb kárt okozzanak a civileknek.

Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója X-(volt Twitter-)fiókjában azt írta, hogy az iskola mintegy hatezer menekültnek nyújtott szállást. Megdöbbentőnek és ellenőrizhetetlennek nevezte az állítást, hogy fegyveres csoportok tartózkodtak ott.

"Az ENSZ-épületek katonai megtámadása, célba vétele vagy felhasználása a nemzetközi humanitárius jog nyilvánvaló semmibe vétele. Az ENSZ személyzetét, a helyiségeket és működését mindig védeni kell"

- írta.

"A gázai háború kezdete óta az UNRWA épületei közül találat ért több mint száznyolcvanat, és megöltek több mint négyszázötven, lakóhelyüket elhagyni kényszerült embert. Nem válhat elfogadhatóvá az ENSZ helyeinek célba vétele és katonai felhasználása. Ennek véget kell vetni és felelősségre kell vonni a bűnösöket" - tette hozzá.

A szóban forgó iskola a nuszairati menekülttáborban található. Az izraeli hadsereg előzőleg úgy értesült, hogy 20-30 iszlamista harcos tartózkodott az épületben. Peter Lerner szóvivő azt mondta: nem tud arról, hogy civilek is életüket vesztették volna a támadásban. Az övezetet irányító Hamász médiája viszont tagadja, hogy a fegyveresei lettek volna ott, szerinte az áldozatok mind civilek.

A szintén a Gázai övezet középső részén, Dir al-Balahban lévő Al-Aksza mártírjai nevű kórház szóvivőjének közlése szerint az utóbbi 24 órában 141 halottat és 380 sebesültet szállítottak be hozzájuk három menekülttáborból, amelyet támadott az izraeli hadsereg.

A kórházban a hirtelen terhelés miatt az ellátás összeomlott - tette hozzá a szóvivő.

A ciszjordániai Rámalláhban működő palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint izraeli katonák a Dzsenínhez közeli Dzsaabad faluban egy éjszakai akcióban súlyosan megsebesítettek egy 24 éves palesztin férfit, aki reggelre meghalt.

Életét vesztette egy 39 éves izraeli tartalékos katona, miután súlyosan megsebesült szerdán a Hezbollah libanoni síita milícia egyik dróntámadásában a libanoni határnál, Hurfis drúz falu közelében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×