eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Christian Lindner, a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke és kancellárjelöltje az ARD német országos közszolgálati televízió egyik műsorában Berlinben 2021. július 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kemény német kritika: veszélyben Európa biztonsága

Kemény kritikával illette a pénzügyminiszter által képviselt szigorú költségvetési politikát a kieli Világgazdasági Intézet (IfW) elnöke. A súlyos védelmi hiányosságok megszüntetése érdekében az alkotmányban is rögzített adósságfék megszüntetésére és új hitelelvételekre van szükség Moritz Schularick szerint.

A kieli Világgazdasági Intézet elnöke, Moritz Schularick szerint arra szólította fel a Scholz-kormányt, hogy haladéktalanul növelje védelmi kiadásait. A Süddeutsche Zeitungnak adott, az ARD és a ZDF közszolgálati médiumok által idézett interjújában a tekintélyes német közgazdász úgy vélekedett, hogy a szövetségi köztársaságnak belátható időn belül a bruttó hazai termék mintegy három százalékát kellene védelemre fordítania.

Schularick ezzel összefüggésben két opciót említett. Szerinte a kormánynak az adósságféket kellene felfüggeszteni, vagy pedig új, a hadsereg fejlesztését célzó különleges alapról kellene döntenie

"Aki dogmatikus okokból elutasítja az új hitelek felvételét, az pártját az ország fölé helyezi" – fogalmazott az intézet elnöke, egyértelműen a szigorú takarékossághoz ragaszkodó szabad demokrata pénzügyminiszternek, Christian Lindnernek címezve üzenetét.

A 2009-ben az alkotmányban rögzített adósságfék szerint új hitelfelvételekre csakis a bruttó hazai termék 0,35 százaléka fordítható. A rendkívül súlyos költségvetési hiány mellett az adósságfékhez való ragaszkodás heves vitát váltott ki a kormánypártok között. Elsősorban a pénzügyminiszter vezette FDP ragaszkodik a szigorú megszorító intézkedésekhez.

Az IfW elnöke mindenekelőtt azzal érvelt, hogy Európa elhanyagolta a biztonságát célzó beruházásokat. Ez pedig azt okozta, hogy az Egyesült Államok segítsége nélkül képtelen lenne támogatni Ukrajnát Oroszországgal szemben. "Tekintettel azonban az Egyesült Államok instabil helyzetére szükség van arra, hogy Európa belátható időn belül képes legyen önmaga megvédésére" – hangsúlyozta az intézet vezetője.

A biztonságra fordítandó kiadások növelése a gazdasági növekedést is elősegítené – vélekedett Schularick, utalva a vállalatok adókedvezményeire, valamint a beruházások fellendítésére.

Az intézet vezetője az interjúban úgy vélekedett, hogy Európát és ezen belül Németországot a kínai import is fenyegeti. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa már most negyvenszer annyi elektromos autót importál Kínából, mint az Egyesült Államok. Az IfW elnöke azt feltételezte, hogy ez az import tovább növekszik. A kínai kormány évente több százmilliárd euróval támogatja iparát, ami torzítja a versenyt – vélekedett Schularick. Az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a kínai támogatásokat, és ennek megfelelően reagálnia kell, szükség esetén büntetővámokkal is – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×