eur:
384.51
usd:
353.58
bux:
0
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Mans hands twist marijuana into a cigar on dark background
Nyitókép: Olena Ruban/Getty Images

Bajorország nem kér a legális kannabiszból: az Oktoberfesten teljes lesz a tilalom

Több más konzervatív vezetésű tartomány mellett Bajorország sem tudta megakadályozni a kannabisz, más néven a marihuána termesztésének és fogyasztásának korlátozott legalizálását Németországban, de most mégis ellenáll.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter abból az elvből indult ki, hogy a kannabisz rekreációs célú engedélyezésének több lesz a haszna, mint az a kár, amit a tiltás az illegális fogyasztók, mindenekelőtt a fiatalok egészségének okozott. Érvei között szerepelt, hogy a szigorú szabályozással az egészségvédelmet javítani, a feketepiacot és a szervezett kábítószer-bűnözést pedig fékezni lehet. Az április 1-jén életbe lépett törvény a felnőttek és úgynevezett kannabiszklubok tagjai számára lehetővé teszi a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását.

A 18 éven felüliek áprilistól maximálisan 25 gramm kannabiszt birtokolhatnak, és csak saját fogyasztásra. Egy-egy lakásban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, ugyancsak kizárólag saját fogyasztásra, és legfeljebb 50 gramm mennyiségben.

A CDU/CSU konzervatív szövetség az ellenzők táborának vezető ereje volt. Fő érve az, hogy az engedélyezésnek mindenekelőtt a fiatalok lesznek az áldozatai. Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder első nyilatkozatában végzetes hibáról beszélt, hangsúlyozva, hogy Bajorországban különösen szigorúan akadályozzák meg a "füvesek" dolgát.

A CSU elnöke mindezt immár egy, a bajorországi fogyasztást erőteljesen korlátozó kormányzati tervvel is bizonyította. A tartomány egészségügyi minisztere bejelentette, hogy bizonyos területekre a fogyasztás teljes tiltását léptetik életbe.

A tervezet elsősorban olyan területeket érint, amely már csak látogatottsága és hangulata alapján is ösztönözheti a rekreációsnak aligha nevezhető fogyasztást. Így a bajor tartományi kormány által jóváhagyott rendelet szerint

szigorúan tiltott lesz a kannabisz fogyasztása a különböző népünnepélyeken, a rendkívül népszerű sörkertekben és nem utolsósorban a hagyományos Oktoberfesten.

A müncheni Oktoberfest a világ egyik legnagyobb rendezvénye, 1810 óta évről évre több millió ember látogatja a Theresienwiesén megtartott eseményt. A látogatók száma tavaly is megközelítette a hatmilliót.

Ezenkívül a kormány döntése nyomán a tartományi önkormányzatok lehetőséget kapnak arra, hogy bizonyos területeken, például strandokon vagy vidámparkokban ugyancsak betiltsák a kannabisz fogyasztását.

A t-online hírportál által idézett bajor miniszter szerint cél a kannabisz nyilvános fogyasztásának korlátozása. Judit Gerlach szerint ez különösen fontos az egészségvédelem szempontjából, tekintettel a gyermekekre és a fiatalokra. "A tilalom a szövetségi egészségügyi miniszter teljesen elhibázott döntése ellenére világos feltételeket teremt" – idézte a portál a miniszert.

Ezek keretében a kannabisztermékekre is kiterjesztik az általános dohányzási tilalmat, amely meglehetősen szigorú a tartományban. Így tilos a dohányzás középületek, vendéglátóipari létesítmények, kulturális és szabadidős intézmények belső helyiségeiben. Ezenkívül a tilalmat most kiterjesztik a vendéglők és kávézók szabadtéri területeire, valamint a sörkertekre is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Az angol tőzsde mellett az amerikai piacokon sem volt tegnap kereskedés, a magyar tőzsde azonban összességében felülteljesítő volt a nemzetközi átlaghoz képest, a nap végére új történelmi csúcsra emelkedett a BUX index. Gazdasági adatok tekintetében ma az Egyesült Államokban egy fontos ingatlanindexet és egy fogyasztói hangulatindexet publikálnak, ezek lehetnek hatással a hangulatra. Ami az előzetes adatokat illeti, felemás hangulatban indulhat a kereskedés a kontinenstőzsdéin. Izgalmas fejlemények zajlanak a kriptopiacon, mintegy 42 830 bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×