eur:
390.63
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Unsplash.com

Elfogadták az uniós villamosenergia-piac reformját, a Fidesz nemmel szavazott

Az Európai Parlament szerint az új jogszabály megvédi a fogyasztókat az áringadozásoktól, valamint biztosítja a hozzáférést a fix-áras vagy dinamikus árszerződésekhez.

Az Európai Parlament megszavazta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az uniós villamosenergia-piac reformját. Az EP indoklása szerint az új jogszabály megvédi a fogyasztókat az áringadozásoktól, biztosítja a hozzáférést a fix-áras vagy dinamikus árszerződésekhez, és az ezzel kapcsolatos fontos információkhoz. Határoz arról is, hogy

a szolgáltatók nem változtathatják meg egyoldalúan a szerződési feltételeket, az uniós tagországok viszont megtilthatják a szolgáltatóknak, hogy a kiszolgáltatott fogyasztók áramellátását megszakítsák.

A jogszabály rendelkezik az úgynevezett különbözeti szerződésekről, illetve az ezekkel azonos hatású, az energetikai beruházások ösztönzésére szolgáló rendszerekről. A különbözeti szerződések esetében a hatóság kompenzálja az energiatermelőt, ha a piaci árak túl meredeken csökkennek, de túlságosan magas árak esetén igényt tarthat a kifizetésekre. A különbözeti szerződések alkalmazása minden új villamosenergia-termelésre irányuló beruházás esetében megengedett lesz, függetlenül attól, hogy megújuló vagy nukleáris energiából származik-e.

A jogszabály meghatározza a villamosenergia-árválság kihirdetésének mechanizmusát: nagyon magas árak esetén és bizonyos feltételek mellett az EU regionális vagy uniós szintű villamosenergia-árválságot hirdethet, lehetővé téve a tagállamok számára, hogy ideiglenes intézkedéseket hozzanak a kis-, középvállakozások és az energiaigényes ipari fogyasztók villamosenergia-árainak meghatározására.

Az EP jóváhagyása után a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsnak is el kell fogadnia a jogszabályt, hogy az törvényerőre emelkedjen.

A Fidesz-KDNP képviselői nemmel szavaztak

Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a szavazással kapcsolatban úgy fogalmazott, „ez a jogszabály volt az elmúlt időszakban a brüsszeli bürokraták és az EP baloldali többségének egyik legerősebb támadása a magyar rezsicsökkentés ellen. A szabályozásban maradtak a rezsicsökkentést közvetve veszélyeztető elemek, ezért képviselőcsoportunk nemet mondott a kezdeményezésre”.

Hozzátette: az Európai Bizottság „elhibázott szakpolitikai döntései és kudarcos szankciói súlyos energiaválsághoz vezettek, ami tartósan aláásta az európai gazdaság versenyképességét”. Gyürk András szerint olyan jogszabályokra lenne szükség, melyek javítják az energiaellátás biztonságát és megvédik a családokat a magas energiaáraktól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×