eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Szíriai férfiak a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városába induló buszok egyike felé tartanak Isztambulban 2020. február 28-án. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. A török haderőt előző nap súlyos veszteség érte az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ahol szíriai és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát

Az új szabályok kiterjednek olyan esetekre is, amikor egyes országok vagy szereplők az EU destabilizálása céljából manipulálják a migrációt. Eltántorítanák a menekülteket az unión belüli mozgástól. Szijjártó Péter: a magyar kormány továbbra sem fogja beengedni a migránsokat. Rétvári Bence: az EP szembement az európai emberek akaratával.

Az Európai Parlament (EP) szerdán, brüsszeli plenáris ülésén elfogadta az európai uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendelet valamennyi jogalkotási fejezetét, amelyek egyebek mellett a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséról és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkeznek.

Közleményében az EP kiemelte: a képviselők által megszavazott paktum szerint a tagállamok azáltal vállalnak szolidaritást a migrációs nyomásnak különösen kitett uniós országokkal, hogy azokból áthelyezik területükre azokat a menedékkérőket, akik jogosan részesülhetnek nemzetközi védelemben.

A migrációs nyomásnak különösen kitett országoknak a többi uniós tagállam pénzügyi hozzájárulásokkal, illetve operatív és technikai támogatással is segít. A szerdai szavazás során az EP-képviselők "aktualizálták azokat a kritériumokat", amelyek alapján egy tagállam felelős a nemzetközi védelem iránti kérelmek megvizsgálásáért - derül ki a közleményből.

Az áttelepítésre és a humanitárius befogadásra vonatkozó új keretszabályok értelmében a tagállamok önkéntes alapon felajánlhatják az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által elismert unión kívüli országokból érkező menekültek befogadását, akik legálisan, szervezetten és biztonságosan utaznának az EU területére.

A migrációs csomag válsághelyzetek kezelésére szolgáló rendelete szolidaritási mechanizmust hoz létre az érkezők számának hirtelen megnövekedésére való reagálásra.

Az új szabályok kiterjednek majd a migránsok "eszközként" való felhasználására is, amikor unión kívüli országok vagy "ellenséges nem állami szereplők" az EU destabilizálása céljából manipulálják a migrációt.

A jövőben azokat, akik nem felelnek meg az uniós belépés feltételeinek, a beengedésük előtt alapos szűrésnek vetik alá. Ez magában foglalja az azonosítást, a biometrikus adatok gyűjtését, valamint az egészségügyi és biztonsági ellenőrzéseket, legfeljebb hét napon keresztül. A tagállamoknak független ellenőrzési mechanizmusokat kell létrehozniuk az alapvető jogok tiszteletben tartásának biztosítására a szűrés során - emelték ki.

Közös adatbázis

A menekültügyi eljárások gyorsabb lefolytatása érdekében az egész EU-ra vonatkozó új, közös eljárás jön létre a nemzetközi védelem megadására és visszavonására. Az Európai Unió területére szabálytalanul érkezők adatait, köztük ujjlenyomataikat és arcképmásaikat az e célra szolgáló, megreformált Eurodac-adatbázisban tárolják majd. A hatóságok azt is rögzíthetik, ha valaki biztonsági fenyegetést jelenthet, erőszakos vagy fegyveres cselekményekben vett részt.

Eltántorítanák a kérelmezőket az EU-n belüli mozgástól

Az EP támogatta továbbá a menekült vagy kiegészítő védelmi jogállás elismerésére, valamint a védelemre jogosultaknak biztosított jogokra vonatkozó, valamennyi tagállamra érvényes új, egységes normákat. A tagállamoknak az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségétől (EUAA) kapott információk alapján értékelniük kell a származási országban fennálló helyzetet, és a menekültstátuszt rendszeresen felül kell vizsgálniuk. A védelmet kérelmezőknek a kérelmükért felelős vagy a védelmet megadó tagállam területén kell maradniuk. Szabályozni fogják továbbá az őrizet körülményeit és a szabad mozgás feltételeit annak érdekében, hogy eltántorítsák a kérelmezőket az EU-n belüli mozgástól.

A tagállamoknak azonos befogadási feltételeket kell biztosítaniuk a menedékkérők számára, például a lakhatás, az iskoláztatás és az egészségügyi ellátás terén.

A nyilvántartásba vett menedékkérők legkésőbb a kérelem benyújtását követő hat hónapon belül munkába állhatnak.

  • Az Európai Parlament jóváhagyását követően az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformját még az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia hivatalosan.
  • A csomagban szereplő jogszabályok a közzétételüket követően lépnek hatályba.
  • A rendeletek alkalmazása várhatóan két év múlva kezdődik meg.
  • A befogadási feltételekről szóló irányelv tekintetében a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy nemzeti jogrendjükbe iktassák.

Magyar és lengyel tiltakozás

Az Európai Parlament (EP) a migrációs paktum szerdai megszavazásával ismét szembement az európai emberek akaratával - vélekedett a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

"Az európaiak biztonságban akarnak élni, és elutasítják a migrációt. Ezzel szemben a migrációpárti politikusok minden fórumon áterőszakolják saját javaslatukat a migránsok tervszerű betelepítéséről. Ez a döntés egész Európa jövőjét megváltoztathatja" - fogalmazott Rétvári Bence.

A helyes irány a külső határok megvédése lenne, amit Magyarország tesz minden nap. Az viszont elfogadhatatlan és észszerűtlen, hogy a határon lefolytatott eljárások 28,3 százalékát Magyarországtól várják - fűzte hozzá közleményében. Azt írta: a migrációs paktum már a bevezetése előtt megbukott, hiszen amikor még önkéntes alapon lehetett a migránsok belső áthelyezési rendszeréhez csatlakozni, teljes kudarc volt a működése.

  • Miközben a paktum hatálybalépését követően minden országnak végrehajtási tervet kell majd készítenie, Brüsszel el akarja vonni a felzárkózási pénzek egy részét migrációs célokra. Ez azt jelenti: az illegális bevándorlás szervezésének költségeit úgy fedeznék, hogy az egészségügytől, az oktatástól, a szociális ellátástól vagy a vállalkozások és az infrastruktúra fejlesztésétől vennének el forrásokat - vélekedett.
  • Ezenfelül, a tervek szerint Brüsszel kampányt indít minden tagállamban a paktum népszerűsítésére, valamint külön apparátust állít fel a migránskvóták betartásának ellenőrzésére is. Vagyis arra, hogy a tagállamok kvóták szerint szétosztják-e egymás között az illegális bevándorlókat, akik pedig nem hajlandóak erre, azok befizetik-e a pénzügyi büntetést, amely nagyjából nyolcmillió forintot migránsonként - fűzte hozzá.

Egy korábbi paksi rendezvényen, még az EP-döntés előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: akármilyen migrációs paktumot is fogadnak el Brüsszelben, Magyarország nem fogja feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat, a kormány továbbra sem fog beengedni illegális bevándorlókat.

"Ez a paktum zöld lámpát adna arra vonatkozólag, hogy itt migránsok tíz- és százezrei grasszálhassanak az európai országokban (.) Ez a migrációs paktum azt a nyugat-európai problémát akarja kiterjeszteni Közép-Európára is, amely abból indult, hogy ők feladták a saját identitásuk, a saját kultúrájuk és a saját társadalmuk védelmét, beengedték az illegális migránsokat, amivel kettős társadalmak jöttek létre, és megnőtt a terrorfenyegetettség" - figyelmeztetett.

Donald Tusk lengyel kormányfő esti sajtóértekezletén kijelentette: az EP-döntés ellenére Lengyelország nem egyezik bele az európai uniós menekültátirányítási mechanizmusba. "A csomag az EP-ben a lengyel képviselők szavazatai ellenére nyerte el a többséget" - mondta Tusk újságírói kérdésre válaszolva.

"Meglátjuk, milyen lesz a paktum végleges formája" - tette hozzá, megjegyezve: vannak "bizonyos lehetőségei és szövetségkötési lehetőségei",

ezért Lengyelországra nem fog vonatkozni a migránsok áthelyezése, illetve a be nem fogadásuk esetén vállalandó fizetési kötelesség.

Tusk nem zárta ki, hogy a júniusi EP-választások után "kissé megváltozhat a parlament politikai struktúrája, és így vagy úgy visszatérünk a témához".

A kormány azonban akkor is "megtalálja az olyan módszereket, amelyek megvédik Lengyelországot az átirányítási mechanizmustól", ha a csomag az EP-ben megszavazott formában lép életbe - fogalmazott Tusk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×