eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Krími híd. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Moszkva attól tart, hogy az ukránok újból megtámadják a Krímbe vezető hidat

Sajtóértesülések szerint a Krímet Oroszországgal összekötő közúti-vasúti átkelőhöz légvédelmi rakétákat telepített Moszkva.

A Krímen tevékenykedő ukrán ellenálló csoport, az Atesh partizánok azt közölték a Deffence Express című internetes újsággal, hogy az oroszok jelentősen megerősítették a Kercsi-szoros felett átívelő híd légvédelmét. Állítólag Sz-300 nagy hatótávolságú rakétarendszerek és Pancir-Sz1 légelhárító komplexumok jelentek meg az átkelő körzetében.

Moszkva aggodalma nem teljesen alaptalan, mivel a múltban az ukránok már több támadást is intéztek a krími híd ellen. Az átkelő lerombolása súlyos következményekkel járna a félszigeten lévő orosz haderő és civil lakosság ellátása szempontjából. A korábbi támadások után az oroszok Ropucsa osztályú deszant hajóikkal voltak kénytelenek az ellátmány egy részét szállítani, de az ukránok jó néhány ilyen egységet dróncsapásokkal megsemmisítettek.

Az Atesh partizánok most arról számoltak be, hogy az oroszok - hadihajók híján - egyre több civil egységet használnak arra, hogy ellássák a Krím-félszigetet. Kijevben pedig azt közölték, hogy az orosz flotta elhagyta a Krímet és már csak egyetlen rakétákkal felszerelt hadihajó maradt ott.

Nyugati megfigyelők elképzelhetőnek tartják, hogy a szárazföldön elszenvedett vereségek ellensúlyozására az ukránok a Krím-félsziget elleni offenzívára készülnek.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×