eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Palesztin gyerekek ételosztáson kapott melegételt visznek a családjuknak a Gázai övezet déli határán levő Rafah menekülttáborában 2024. március 7-én, öt hónappal az övezetben dúló háború kirobbanása után. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Izrael megtámadja a dél-gázai Rafahot, a régióban több mint egymillió menekült van

Izrael azután, hogy elutasította a Hamász legutóbbi ajánlatát, részt vesz az új tárgyalásokon.

Izrael pénteken bejelentette, hogy delegációt küld Katarba a tűzszünetről és a gázai túszok szabadon bocsátásáról szóló újabb tárgyalásokra, életben tartva a fegyverszünet iránti halvány reményeket annak ellenére, hogy legutóbb elutasította a Hamász régóta várt ellenajánlatát - írta a Reuters.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala azt is közölte, hogy jóváhagyta a Gázai övezet déli határához (és így Egyiptomhoz) közel fekvő város, Rafah elleni támadás tervét. Jelenleg ebben a régióban talált menedékre a Gázai övezet 2,3 milliós lakosának több mint fele.

Egyelőre nem ismert, hogy mikor kellene végrehajtani a támadást - jegyzi meg a hírügynökség.

"Netanjahu miniszterelnök jóváhagyta a rafahi cselekvési terveket. Az IDF (az Izraeli Védelmi Erők - a szerk.) ennek végrehajtására és a lakosság evakuálására készül" - áll a közleményben. A túszokkal kapcsolatban kijelentették, hogy a Hamász követelései továbbra is irreálisak.

Még Izrael legszorosabb szövetségese, Washington is a rafahi támadás ellen szólalt fel, azzal érvelve, hogy egy ilyen hadművelet humanitárius katasztrófát okozna. Izrael azt ígéri, hogy először evakuálja a lakosokat, de az USA erre vonatkozóan is részletes és alapos terveket kíván látni bármilyen támadás előtt.

A tárgyalásokon ezen a héten nem sikerült tűzszüneti megállapodást elérni az iszlám böjti hónap, a ramadán kezdetéig. Washingtonnak és az arab közvetítőknek azonban továbbra is eltökélt szándéka, hogy megegyezésre jussanak a Rafah elleni izraeli támadás megelőzése, és humanitárius segélyek beengedése érdekében, a további halálos áldozatok számának csökkentéséért és a tömeges éhezés elkerüléséért.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a légi segélyezés után pénteken kiköttt az első tengeri élelmiszersegélyt szállító hajó a gázai partoknál. Az Open Arms segélyszervezet szándéka, hogy egy ideiglenes mólót építsen a kirakodáshoz. A hajón elmondásuk szerint egymillió adag étel elkészítéséhez elegendő élelmiszer van.

Mindeközben Izrael hangsúlyozta, hogy tűzszüneti megállapodás hiányában folytatja haditerveinek megvalósítását.

(A nyitóképen: Palesztin gyerekek ételosztáson kapott melegételt visznek a családjuknak a Gázai övezet déli határán levő Rafah menekülttáborában 2024. március 7-én, öt hónappal az övezetben dúló háború kirobbanása után.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×