eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
MIAMI, FLORIDA - NOVEMBER 06: Former U.S. President Donald Trump watches a video of President Joe Biden playing during a rally for Sen. Marco Rubio (R-FL) at the Miami-Dade Country Fair and Exposition on November 6, 2022 in Miami, Florida. Rubio faces U.S. Rep. Val Demings (D-FL) in his reelection bid in Tuesdays general election.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

Biztossá vált, hogy Biden–Trump visszavágó lesz novemberben

2020-ban is ők csaptak össze az amerikai elnökválasztáson, legutóbb 68 évvel ezelőtt volt példa arra, hogy ugyanaz a két jelölt mérettette meg magát egymást követő két választáson.

Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Joe Biden, és elődje, Donald Trump is megszerezte a megfelelő mennyiségű küldöttet, így biztossá vált, hogy november 5-én visszavágó lesz kettejük között az elnökválasztáson. A hivatalos jelöléseket ugyanakkor csak a nyári konvención teszik majd közzé a pártok – írja a hvg.hu a CNN beszámolója alapján.

Joe Bidennek minimum 1968, Donald Trumpnak pedig 1215 küldöttet kellett megszereznie az előválasztáson ahhoz, hogy megnyerje az elnökjelöltséget.

Kedden a republikánusok Mississippi, Georgia és Washington államban, valamint Hawaiin, míg a demokraták Georgia, Washington és Mississippi államban, továbbá az Észak-Mariana-szigeteken tartottak előválasztást, sőt a külföldön élő demokraták is voksolhattak március 12-én.

Joe Biden 2107, Donald Trump pedig 1228 delegáltat gyűjtött össze keddig,

így mindketten teljesítették az elnökjelöltség megszerzéséhez szükséges kritériumot.

Több amerikai államban sem volt még előválasztás, de már így is átlépte a küldöttküszöböt Joe Biden és Donald Trump is, vagyis 2020 után újra összecsapnak.

1956 óta ez lesz az első alkalom, hogy ugyanaz a két jelölt egymás után követő választásokon indul egymás ellen.

Trump az után maradt egyedüli kandidáló a republikánusok elnökjelölti versenyében, hogy egyetlen riválisa, Nikki Haley a múlt heti szuperkedden tizennégy államban is alulmaradt vele szemben, ami miatt felfüggesztette kampányát, és kiszállt a versenyből.

„Négy éve azért indultam az elnökválasztáson, mert úgy gondoltam, hogy a nemzet lelkéért folyik a harc. Az amerikai népnek köszönhetően megnyertük azt a csatát, és megtisztelő számomra, hogy a Demokrata Párt gazdag sokszínűségét országszerte képviselő választók széles koalíciója ismét belém vetette bizalmát, hogy vezessem pártunkat – és országunkat – egy olyan pillanatban, amikor a Trump jelentette fenyegetés nagyobb, mint valaha.

Hiszem, hogy az amerikai nép azt fogja választani, hogy a jövő felé haladjunk”

– fogalmazott keddi nyilatkozatában Joe Biden.

Donald Trump pedig azt mondta, harcolni fog a bűnözés ellen, növelni akarja a hazai energiatermelést, megadóztatja a külföldi importot, minél előbb befejezné a háborút Ukrajnában, és folytatná az „Amerika a legfontosabb” megközelítést külpolitikai ügyekben.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×