eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Joe Biden amerikai elnök évértékelő beszédet tart az amerikai törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. március 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Shawn Thew

Szakértő Biden évértékelőjéről: kampány van, háttérbe szorultak a nemzetközi ügyek

Joe Biden egyértelműen az újraválasztását helyezte központba az Egyesült Államok állapota helyett évértékelő beszédében, ami az elnökválasztás évében logikus – mondta az InfoRádióban Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhely kutatótanára.

Joe Biden amerikai elnök megtartotta évértékelő beszédét, amelyben arról beszélt, hogy elnökségének eddigi három éve alatt 14 millió munkahelyet hozott létre, a munkanélküliség 50 éves mélyponton van, valamint 1000 milliárd dollárral csökkent az ország államháztartásának hiánya. Elmondta, hogy az Egyesült Államok a "világ termelési fővárosává" vált, amely a belföldön megtermelt árukat exportálja. Hozzátette, hogy gazdaságpolitikájának eredményeként belföldön 650 milliárd dollárnyi beruházás jött létre.

Joe Biden évértékelő beszédében bejelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenes kikötőt hoz létre a Földközi-tengeren a Gázai övezet partjainál humanitárius feladatok ellátására. Az Izrael és a Hamász közötti háborús konfliktusról közölte: folyamatosan azon dolgozik, hogy létrejöjjön egy hathetes átmeneti tűzszünet, amely lehetőséget ad a Hamász fogságában lévő túszok kiszabadulására és segélyek bejuttatására, valamint egy tartós tűzszünet kidolgozására. Az amerikai elnök kitért az Ukrajnában zajló háborúra is, és Ukrajna támogatására szólított fel, emlékeztetve arra, hogy a Kongresszus akadályozza Ukrajna további katonai támogatását.

Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhely kutatótanára szerint a State of the Union-beszéd ezúttal egyértelműen a belpolitikáról szólt, ami az elnökválasztás évében nem szokatlan. Kiemelte, hogy Joe Biden beszédében számos alkalommal utalt Donald Trumpra, ám egyetlen alkalommal sem mondta ki a nevét, csak mint elődjét említette.

"Egyértelműen utalt arra, hogy újabb győzelemre készül, és a fő üzenetei az abortusz ügyéről, illetve az amerikai demokrácia helyreállításáról szóltak. A Bidenomicsnak nevezett gazdasági elképzeléseinek az alapjait idézte föl, de elmondta például, hogy a milliárdosok sem fizethetnek kevesebb adót, mint az egyszerű emberek, tehát pengetett bizonyos szempontból populista húrokat és igyekezett minden egyes választói csoportot megszólítani" – értékelt a szakértő.

Somkuti Bálint szerint ezúttal másodlagos szerepet kaptak a nemzetközi ügyek a beszédben, de hozzátette, ez hagyományosan így van az amerikai politikában. Több alkalommal elmondta, hogy a szövetségesei mellett maximálisan kiáll az Egyesült Államok, ahogy eddig is kiállt. Ukrajna ügyében pedig üzent Oroszországnak is, hogy nem fognak leállni, Biden sem fog leállni, és

Ukrajna a korlátlan támogatásukat fogja élvezni a jövőben is.

Az évértékelő beszéd a szakértő szerint előrevetíti a kampány várható hangulatát, és hasonló lehet, mint a 2020-as, ahol mind a két fél keményen támadta egymást. Joe Bident ellenfelei a korával támadják, ezzel kapcsolatban megjegyezte, elég régen van ebben a környezetben ahhoz, hogy látott már mindent, de tökéletesen tisztában van azzal, hogy mire képes és mire nem. Somkuti Bálint úgy véli, ezzel igyekezett annak az élét is elvenni, hogy többen megkérdőjelezik a mentális állapotát.

A beszédre már helyben is éles reakciók érkeztek a republikánusoktól, mint a szakértő megemlítette, a párt egyik leghangosabb képviselője, Marjorie Greene képviselő több alkalommal közbekiabálással, pfujolással reagál.

"Minden elemzés azt igyekszik kihangsúlyozni, hogy Joe Biden egyértelműen az újraválasztását helyezte központba az Egyesült Államok állapota helyett, ami egyébként logikus is"

– mondta Somkuti Bálint, és hozzátette, a republikánusok elsősorban a bevándorlási szabályok kérték számon az elnökön, és szerinte a kampányban is ez lesz az egyik legfontosabb téma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×