eur:
389.51
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt tárgyalásuk előtt Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország modell Amerikában - mondta Orbán Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Donald Trump volt amerikai elnökkel és a Republikánus Párt jelenlegi elnökaspiránsával azt bizonyítja, hogy Magyarországnak sok barátja van az Egyesült Államokban - mondta a kormányfő politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Orbán Balázs az Amerikai Egyesült Államokban folytatott tárgyalásról azt mondta: nagy megtiszteltetés volt, hogy a korábbi amerikai elnök és a Republikánus Párt elnökaspiránsa a saját otthonában fogadta a magyar delegációt, amely nagyon baráti fogadtatásban részesült. A találkozó legfontosabb üzenete, hogy "amíg Donald Trumpnak hívták az Egyesült Államok elnökét, addig a világ számos pontján (...) béke volt" - tette hozzá.

A magyar kormány álláspontja kezdettől fogva az, hogy minél előbb tűzszünetre, tárgyalásokra és diplomáciai megoldásra van szükség Ukrajnában, de "sajnos a liberális amerikai adminisztráció és Biden elnök ezt máshogy gondolja" - mondta.

Természetesen az amerikai választópolgárok szabadon, befolyásmentesen döntenek arról, hogy ki lesz a következő elnök, de mi azt gondoljuk, hogy "a világnak, Európának és benne Magyarországnak is az lenne a legjobb, ha Donald Trump visszatérne és békét teremtene" - fogalmazott Orbán Balázs.

Kifejtette: ennek a konfliktusnak amerikai-orosz tárgyalások tudnak véget vetni, természetesen az ukránok és az európaiak, illetve szükség szerint egyéb harmadik szereplő bevonásával, de valójában az amerikai hozzáállás a meghatározó ebben a kérdésben.

"Mi is azt gondoljuk, hogy tárgyalni kellene az oroszokkal, illetve először tűzszünetről megállapodni, és a tűzszünet adta lehetőséget arra használni, hogy hosszú távon, hosszú évtizedekre a Nyugat, a NATO és az Oroszország közötti biztonsági viszony rendeződjön" - közölte.

Hangsúlyozta, ez nem lesz könnyű tárgyalási folyamat, "de minél előbb kezdünk bele, annál több emberéletet tudunk megmenteni", illetőleg annál inkább visszaszorítható egy nagyon komoly negatív fordulat esélye a frontvonalon.

Orbán Balázs arra is kitért, hogy a Republikánus Pártban "többen is modellként és

fontos európai szövetségesként tekintenek Magyarországra"

- jelentette ki.

Orbán Balázs arról is beszámolt, egy nappal a Donald Trumppal való találkozó előtt Washingtonban a nagy presztizsű konzervatív Heritage Alapítvány által szervezett konferencián és kerekasztal-beszélgetésen arról beszéltek, hogy a Magyarországon az elmúlt 14 évben "kikísérletezett és működőképesnek bizonyult" konzervatív politika valamennyi ország számára példaként szolgálhat.

Ez a fajta együttműködés és kölcsönös figyelem rendkívüli módon kitágítja a magyar külpolitika mozgásterét, és számos jövőbeni együttműködésnek ágyaz meg - emelte ki Orbán Balázs, hozzátéve: ha visszatér a republikánus adminisztráció, akkor újabb lendületet kívánnak adni a magyar-amerikai kapcsolatoknak, kiküszöbölendő a Biden-kormány elmúlt évekbeli hátrányos politikáját.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×