eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jégcsapok lógnak egy járművön az Oregon állambeli Tigardban 2024. január 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jenny Kane

Savanyú uborka levét önti a németek a jeges, csúszós utakra

Amerikában szőlőhéjjal, almával és cukorrépával is próbálkoznak.

Télen a szilárd burkolatú utak síkosságának mentesítésére több módszer is kínálkozik, a legáltalánosabb ezek közül a sózás. A legolcsóbb, ámde kevésbé környezetbarát megoldás, ha nátrium-kloridot szórnak az utakra, Ausztriában a több komponensből álló keveréket, az úgynevezett „Mischung”-ot használják, míg Skandináviában főleg homokos, illetve rendkívül apróra zúzott, ezáltal a gépjárműben keletkezett károk okozását lényegében kizáró kavicsos törmeléket terítik szét a munkagépek − írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

Napjainkban a szemcsés só használata helyett egyre több helyen – így Budapesten is – folyékony kalcium klorid oldatot permeteznek az utakra, amely megtapad a burkolaton, és intenzívebben, valamint hosszabb ideig fejti ki hatását. Ez a módszer azt eredményezi, hogy a biztonsági szint megőrzése mellett kevesebb só felhasználására kerül sor.

A klasszikus sózás rendkívül megterhelő a környezet, különösen a növény- és állatvilág számára, károsítja az útburkolatot és az út környezetét, de a gépjárművek gumiabroncsai és fém alkatrészei, továbbá a vadon élő állatok mancsai is jól elvannak a maró hatású só nélkül. Megdöbbentő adat, de csak az Egyesült Államokban évente kb. 27 millió tonna sót használnak el a téli utak járhatóbbá tétele érdekében. A Washington State University kutatói olyan megoldásokat keresnek, amelyek hatékonyabbak és környezettudatosabbak, mint a hagyományos sózás. Tekintettel arra, hogy az államban a bazsarózsa termesztésének jelentős hagyományai vannak, így először a savanyított rózsaszirommal próbálkoztak, és a kísérlet sikeresnek is bizonyult.

Ennek mintájára még behatóbban tanulmányozták a biológiai lehetőségeket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorrépa és almahulladékok, valamint a kipréselt savanyított szőlőhéjak is megoldást jelenthetnek a csúszós utak problematikájára, legalábbis részben, az időjárási körülményeknek és a növényi kapacitásoknak megfelelően.

Németországban a kísérletezéseknél már jóval előrébb tartanak, bár a németek egészen más alapanyag felé fordultak. Alsó-Bajorországban immár több mint négy éve a folyékony sóoldat mellett egy környezetbarát módszert is alkalmaznak a téli utak hó- és jégmentesítésére. Ennek hátterében egy egészen különös együttműködés áll, mely a Develey Senf & Feinkost GmbH és a Bajor Szabadállam Lakásügyi, Építésügyi és Közlekedési Minisztérium között valósul meg. A napjainkban is érvényes szállítási szerződés értelmében az uborkagyártásból visszamaradt sós vizet a használják fel téli szolgálatra. A sós víz a sózott uborka előállítása során keletkezik, amelyet 2019-ig többnyire szennyvíztisztító telepeken semlegesítettek. Ahelyett, hogy a gyártás során feleslegessé váló folyadékot kiöntötték volna, 2019/2020 telétől kezdve az uborkás vizet útszóró só helyett kezdték el használni Dingolfing kisváros körzetében. A felhasználhatóságot elősegítve a cég előzetesen megszűri az élelmiszeripari mellékterméket, és valamivel több sót ad hozzá az optimális eredmény elérése érdekében.

A kísérleti projekt nagyon sikeresen indult, és számos pozitív visszajelzést kapott. Alsó-Bajorországban jelentősen csökkent a só környezetkárosító hatása a felhasználási helyeken. A kezdeti vizsgálati eredmények, valamint a kémiai elemzések alapján az erjesztett, sózott és szűrt uborkalé hatékony helyettesítője a folyékony sóoldatnak, emellett a környezet fokozottabb védelmét is ellátó szer használata a vonatkozó gyártási és környezetvédelmi jogszabályi előírásoknak egyaránt megfelel.

Az alkalmazás a következő években tovább folytatódott. „A projekt teljes mértékben sikeres” – jelentette ki sajtóközleményében Christian Bernreiter bajor közlekedési miniszter, majd hozzátette: „Ezért folytatjuk együttműködésünket a Develey céggel, és évente legalább 100 tonna sót és 800 000 liter vizet takarítunk meg a Dingolfing környéki útkarbantartó telepeken.”.

Napjainkban már nem csak Dingolfing-Landau, hanem Kelheim és Landshut járásokban is a savanyú uborka gyártása során keletkező folyadékot használják az utak jégmentesítésére. Az előállító cég azon dolgozik, hogy az uborkaerjesztés folyamatának sóoldatát a hatékonyabb felhasználhatóság érdekében tovább optimalizálja.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×