eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Searching for city on Russian globe
Nyitókép: Svetaleo/Getty Images

Szakértő: a magyar uniós elnökség kiemelt célja a Nyugat-Balkán csatlakozásának előmozdítása

A Nyugat-Balkán térségében több feszült esemény zajlik jelenleg is, de háborús konfliktustól nem kell tartani – mondta a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

„A nyugat-balkáni lakosságot nyilván az integrációs folyamatok is érdeklik, de egész más szektorális kérdések is foglalkoztatják őket, mint például az energiabiztonság kérdése, a demográfia és az elvándorlás, vagy akár a kiberbiztonság témaköre. De legjobban az embereket a megélhetésüket befolyásoló tényezők érdeklik igazán”− mondta Viola Cintia az InfoRádióban.

A Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint a nyugat-balkáni politika alakulására a globális biztonságot veszélyeztető aktuális konfliktusok vannak hatással, mint például a Vörös-tenger menti események, vagy az orosz–ukrán háború, hiszen a nemzetközi szereplők figyelme ilyenkor elterelődik a Balkánról. A szakértő nem tartja valószínűnek háború kialakulását a térségben.

„Most Észak-Macedóniában izgalmas a helyzet, ott májusban választások lesznek. Az alkotmánymódosításba valószínűleg belebukik a jelenlegi kormány. Mindig érdekes figyelni a Belgrád−Pristina párbeszédet is, amely nem éppen a legfényesebb időszakát éli” − mondta Viola Cintia.

„A Nyugat-Balkán országai közül egyébként talán Montenegrónak van reális esélye arra, hogy középtávon az Európai Unió tagjává váljon”− összegezte Viola Cintia, és hozzátette: a magyar soros uniós elnökség kiemelt célja lesz előmozdítani a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozási folyamatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×