eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Searching for city on Russian globe
Nyitókép: Svetaleo/Getty Images

Szakértő: a magyar uniós elnökség kiemelt célja a Nyugat-Balkán csatlakozásának előmozdítása

A Nyugat-Balkán térségében több feszült esemény zajlik jelenleg is, de háborús konfliktustól nem kell tartani – mondta a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

„A nyugat-balkáni lakosságot nyilván az integrációs folyamatok is érdeklik, de egész más szektorális kérdések is foglalkoztatják őket, mint például az energiabiztonság kérdése, a demográfia és az elvándorlás, vagy akár a kiberbiztonság témaköre. De legjobban az embereket a megélhetésüket befolyásoló tényezők érdeklik igazán”− mondta Viola Cintia az InfoRádióban.

A Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint a nyugat-balkáni politika alakulására a globális biztonságot veszélyeztető aktuális konfliktusok vannak hatással, mint például a Vörös-tenger menti események, vagy az orosz–ukrán háború, hiszen a nemzetközi szereplők figyelme ilyenkor elterelődik a Balkánról. A szakértő nem tartja valószínűnek háború kialakulását a térségben.

„Most Észak-Macedóniában izgalmas a helyzet, ott májusban választások lesznek. Az alkotmánymódosításba valószínűleg belebukik a jelenlegi kormány. Mindig érdekes figyelni a Belgrád−Pristina párbeszédet is, amely nem éppen a legfényesebb időszakát éli” − mondta Viola Cintia.

„A Nyugat-Balkán országai közül egyébként talán Montenegrónak van reális esélye arra, hogy középtávon az Európai Unió tagjává váljon”− összegezte Viola Cintia, és hozzátette: a magyar soros uniós elnökség kiemelt célja lesz előmozdítani a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozási folyamatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×