eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Palesztin férfiak elszállítják az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) által kiosztott, lisztet tartalmazó zsákokat a Gázai övezet déli részén lévő Rafahban 2024. január 28-án. Az izraeli hatóságok korábbi tájékoztatása szerint a UNRWA tizenkét munkatársa részt vett a Hamász terrorszervezet izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában. A segélymunkásokkal kapcsolatos hírre több ország, köztük Hollandia, Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok felfüggesztette az ügynökségnek szánt segélyeket.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Csicsmann László: Rafah ostromában újabb túszok fognak meghalni

Az izraeli kormány bemutatta az egyiptomi határ közelében fekvő Rafah elleni támadás és a civilek kimenekítésének terveit.

„Nagy számú civil áldozatot fog követelni a Rafah elleni hadművelet, világosan látszik, hogy Izrael eldöntötte, akár lesz rövid távon megállapodás a Hamásszal a túszügyben, akár nem, végrehajtja a rafahi támadást, nincs semmi, ami eltántorítaná”− mondta Csicsmann László az InfoRádióban.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint annak ellenére, hogy Tel-Avivban tüntetések is voltak, a túszügy egyesíti az országot, mivel jelenleg több mint száz amerikai és izraeli állampolgárt tart fogságban a Hamász, a kiszabadításuk most elsődleges kérdés. Ugyanakkor abban is egyetértés van, hogy a Hamászt fel kell számolni, és várhatóan északon, Libanonban is lesznek hadműveletek az elkövetkezendő hetekben.

„A túszok egy része már életét vesztette az elmúlt hetekben, és a hadműveletekben újabb áldozatok várhatók, ami jelentős sokkot fog okozni. Az is kiolvasható a hírekből, hogy küszöbön áll egyfajta megegyezés, amellyel kapcsolatban Netanjahu kormányfő úgy nyilatkozott, ha sikerül is átmeneti tűzszünetet kötni, akkor ez csak késleltetni fogja a rafahi hadműveleteket” − mondta a szakértő.

Csicsmann László szerint nehéz eldönteni, hogy a Hamász esetleges megsemmisítése esetén kivel lehetne majd tűzszünetet kötni.

„Az Egyesült Államok kívülről próbál egyfajta nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy újjá lehessen szervezni a Palesztin Hatóságot, a többi között ez az egyik oka, hogy lemondott a palesztin kormány. Izrael viszont kizárja ezt a fogatókönyvet, Netanjahu pár nappal ezelőtt bemutatott egy tervet, abban már kijelentette, hogy nem fogadja el sem a Palesztin Hatóságot, sem a Hamászt. Helyette szerinte az adminisztrációban tapasztalatot szerzett civileknek kellene Gáza irányítását átadni izraeli katonai ellenőrzés mellett˜ − fejtette ki Csicsmann László, majd hozzátette, szerinte nehéz lesz találni olyan civileket, akik nem a Hamászhoz vagy a Fatahhoz tartoznak és képesek a Gázai övezetet irányítani.

Csicsmann László úgy véli, az izraeli hadsereg képes tartósan megszállás alatt tartani a területet, de a közigazgatás nehezebb kérdés, hiszen 2,3 millió ember fölött kell rendelkezni, akik ráadásul átélték az elmúlt hetek borzalmait. Szerinte Izraelnek nem érdeke, hogy hosszú távon jelen legyen Gázában, annak ellenére, hogy a kormányfő többször jelezte, hogy fenn fogják tartani a katonai ellenőrzést mind a Gázai övezet, mind a nyugati part felett, és egyoldalú nemzetközi diktátumokat pedig nem fogadnak el a palesztin állam létrehozása érdekében.

„A kétállami megoldást Tel-Aviv teljes egészében elveti, viszont nagy a nemzetközi nyomás. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, és általában az arab országok egyértelműen ehhez kötik az Izraellel való további együttműködést. Az Egyesült Államok, miközben számos ponton támogatja Izraelt, szeretné megoldani a konfliktust. Ugyanakkor Izraelben ebben a kérdésben egyfajta egység van, kevés olyan hangot hallani, hogy a kétállami megoldásban látnák a megoldást, azt gondolom, hogy jelenleg ezt Izrael nem fogadja el semmilyen formában” − összegzett Csicsmann László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×