eur:
388.91
usd:
361.9
bux:
67952.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntetnek lengyel gazdák a délkelet-lengyelországi Dorohusknál, a lengyel-ukrán határátkelő előtt 2024. február 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

Új jelenség a lengyel gazdatüntetésen, aggódni kezdett Varsó

A lengyel külügyminisztérium attól tart, hogy a szélsőségesek kihasználják a földművesek tiltakozását, orosz provokációt emlegetnek.

A tárca honlapján közzétett nyilatkozatában „a legsúlyosabb aggodalmát" fejezte ki amiatt, hogy a gazdatiltakozások során „ukránellenes, valamint Vlagyimir Putyint és az általa vívott háborút dicsőítő jelszavak" jelentek meg.

A közlemény felhetetőleg arra utal, hogy a keddi közúti blokád egyik helyszínén, a sziléziai Gorzyczki faluban a traktoroszlophoz egy jármű csatlakozott, amelyre szovjet zászlót, valamint „Putyin, tedd rendbe Ukrajnát, Brüsszelt és a kormányzóinkat" feliratú transzparenst tűztek ki.

A varsói külügy szerint az ilyen jelszavak arra irányuló kísérletet jelentenek, hogy a földművesek tiltakozását „szélsőséges és felelőtlen, esetleg orosz ügynökök által befolyásolt csoportosulások" kihasználják.

A történtek rossz fényben tüntetik fel nemcsak a gazdatüntetések szervezőit, hanem eleve Lengyelországot is,

amely "elsőként segített a megtámadott Ukrajnának", és befogadta az ukrán menekülteket - írják.

A gazdák „nagyrészt jogos" követelményei teljesülésének esélyeire és a lengyel államérdekre hivatkozva a külügy arra szólítja fel a tiltakozások szervezőit, hogy maguk azonosítsák az ilyen és hasonló akciók „nem túl nagyszámú kezdeményezőit".

A közlemény szerint a lengyel gazdák jelenlegi helyzete Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával szembeni agressziójának, valamint a világgazdasági egyensúlyvesztésnek a következménye, nem pedig annak, hogy az ukránok az agresszió ellen védekeznek.

Gorzyczkiban a Polsat News kereskedelmi hírtelevízió szerint az ukránellenes transzparenst kitűző gazdát a rendőrség kiállította a traktoroszlopból. Ügyészségi eljárás indult a férfi ellen totalitárius eszmék terjesztése és nemzeti alapú gyűlöletkeltés címén. Ezekért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az ukrán áruk behozatala és az Európai Unió zöld megállapodása ellen közel két hete folyó lengyelországi gazdatüntetés keretében szerdán is több helyen lassították a közúti forgalmat. Az országot észak-déli irányban átszelő A1-es autópálya középső szakaszán, Piotrków Trybunalskinál mindkét irányban leállították a forgalmat, amelyet a rendőrség kerülőutakra terelt át.

A lengyel szejm szerdán megkezdődött kétnapos ülésén az ellenzéki pártok - a Jog és Igazságosság (PiS), a Kukiz´15 és Konföderáció - képviselői azt szorgalmazták, hogy a kormány a gazdák helyzetét javító intézkedéseket fogadjon el. A kormánykoalíció viszont az előző, a PiS által vezetett kormányt vádolta meg azzal, hogy az európai uniós fórumon és a lengyel-ukrán kapcsolatok terén mulasztásokat követett el a lengyel agráriummal szemben.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×