eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtóértekezleten Pekingben 2023. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andres Martinez Casares

Bejelentés: mind a 27 tagállam megállapodott az 50 milliárdos ukrán támogatásról

Az Európai Tanács elnöke azt írta az X-en, hogy a 27 tagállam közös nevezőre jutott az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós, az uniós költségvetésből fizetendő támogatás ügyében.

"Ez stabil, hosszú távú, kiszámítható finanszírozást biztosít Ukrajna számára" - írta Charles Michel az X-en a bejelentést kísérő rövid üzenetben. Mint fogalmazott, "az EU vezető szerepet visz és felelősséget vállal Ukrajna támogatásában. Tudjuk, mi forog kockán".

A megállapodást hetekig tartó vita után hozták tető alá, miután Orbán Viktor miniszterelnök decemberben megvétózta a segélycsomagot és alternatív, kompromisszumosnak nevezett javaslattal állt elő, amellyel kapcsolatban egyes uniós tagállamoknak voltak kifogásai. A magyar kormány egyebek mellett évenkénti újratárgyalást és szavazást (így a kifogások szerint vétólehetőséget) kért.

A Reutersnek nyilatkozó diplomaták azt mondták, a megállapodás tartalmaz egy évenkénti egyeztetést a finanszírozásról, és kétévente felül lehet vizsgálni azt, "ha szükség van rá" - írta a Portfolio. Egy másik uniós forrás szerint a Magyarországnak járó uniós források befagyasztva maradtak.

Az Index arról ír egy, a The Guardian által megszerzett dokumentum alapján, hogy az Európai Tanács évente felszólíthatja az Európai Bizottságot a támogatás felülvizsgálatára, de szavazni fognak erről, vagyis a tagállamok minősített többségének támogatnia kell egy ilyen javaslatot.

A dokumentum szerint továbbá a tagállamok visszavonják a 2020 decemberi EU-csúcson elfogadott konklúziójukat a jogállamisági mechanizmus kapcsán, vagyis Magyarország könnyebben hozzáférhetne a felfüggesztett uniós forrásokhoz - feltéve persze, hogy a brit lap által megszerzett dokumentum kerül majd zárószavazásra az uniós vezetők elé.

Mint a The Guardian egy, a tárgyaláson résztvevő meg nem nevezett diplomatától értesült, a tagállamoknak túlzottan nem kellett győzködnie a magyar miniszterelnököt, mivel Orbánnak lényegében nem volt mivel érvelnie – egy másik forrásuktól úgy tudják, az egyeztetés során egy tagállam se hozta fel, milyen retorziók érhetnék a magyar kormányt, amennyiben a kormányfő nem áll el a vétójától. Így vétó nélkül jöhetett létre egy olyan megállapodás, amely után Orbán Viktor is kommunikálhatja a számára fontos érveket - írta az Index.

Intenzív egyeztetés zajlott egyébként a csúcs kezdete előtt: Charles Michel és Ursula von der Leyen EB-elnök, valamint a német, olasz és francia vezető zárt ajtós megbeszélést folytatott Orbán Viktorral. Az ülésre a Politico szerint később behívták a lengyel, a holland és a belga vezetőket is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en üdvözölte az eredményt. Mint írta, hálás Charles Michelnek és az EU-tagországok vezetőinek a nagyon fontos döntésért, amely bizonyítja az EU egységességét.

"Az Ukrajnának nyújtott további uniós pénzügyi támogatás megerősíti a hosszú távú gazdasági és pénzügyi stabilitást, ami nem kevésbé fontos, mint a katonai segítség és az Oroszország elleni szankciók" - fogalmazott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács meghozta a prioritások megvalósításához szükséges döntést - prioritásként az uniós bizottság elnöke Ukrajna támogatását, az illegális migráció elleni küzdelmet és az európai versenyképesség szavatolását sorolta fel.

"Jó nap ez Európa számára!" - tette hozzá Ursula von der Leyen.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×