eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszter (b) fogadja Vera Jourovát, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnökét Varsóban 2023. december 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara

Nekimegy a lengyel kormánynak az ország ügyészsége

Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, valamint az Európai Parlament képviselőihez fordulnak a lengyel ügyészség vezetői a kormányváltás óta történt lengyelországi jogsértések miatt - olvasható a varsói intézmény honlapján közzétett közleményben

A dokumentumban aláhúzzák: az EB korábban többször is foglalkozott a lengyelországi jogállamiság helyzetével, most viszont, amikor - mint írják - "kirívó módon sérül" a jogállamiság Lengyelországban, hallgat.

A levelet a közlemény szerint az ügyészség élén álló főügyészhelyettesek fogalmazták meg. A lengyel ügyészség Adam Bodnar igazságügyi miniszter, főügyész alá tartozik, de a testület élén a főügyész első helyettese, Dariusz Barski áll.

A levelet az követően írták, hogy Bodnar pénteken kísérletet tett Barski leváltására, arra hivatkozva, hogy Zbigniew Ziobro, az előző kormány igazságügyi minisztere 2022-ban szabálytalanul nevezte ki őt a tisztségre. Az ügyészség azonban még pénteken érvénytelennek minősítette Bodnar intézkedését.

A hétfői ügyészségi közleményben aláhúzzák: Bodnar lépése az Európai Unió érdekeit sértheti, mivel a testület az EU-t érintő bűncselekmények vizsgálatával is foglalkozik. Az ügyészség képviselői ezért azt kérik az uniós szervektől, hogy "tegyék meg a szükséges lépéseket a törvényi előírások lengyelországi megsértésének megakadályozása érdekében".

A Barski leváltására tett kísérlet törvénysértő, mert az államfő jóváhagyása nélkül történt - hangsúlyozzák. A lépés destabilizálja az ügyészségi munkát, jelentősen csökkentheti az EU területén tartózkodó lengyel állampolgárok, valamint a Lengyelországba érkező uniós állampolgárok jogi védelmét, valamint a lengyelországi belbiztonság szintjét - áll a közleményben.

A dokumentum szerint

az ügyészséggel szembeni "merénylet" sérti a demokratikus jogállam alapjait és az ügyészek függetlenségét is,

és a feszült nemzetközi helyzet időszakában megbénítja az intézmény működését.

A Barskit érintő lépést péntek este Robert Hernard, a főügyész egyik helyettese bírálta a Bodnarral személyesen folytatott beszélgetésben, amelyről mobiltelefonnal videófelvételt rögzített. A videó később a közösségi médiában megjelent. Bodnar emiatt hétfőn fegyelmi eljárást indított a 2010 óta a posztot betöltő Hernarddal szemben.

Barskival és Hernarddal hétfő reggel Andrzej Duda államfő egyeztetett. Ezt követően az államfői hivatal közölte: az elnök szerint az érvényes előírások alapján továbbra is Barski az ügyészség vezetője.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×