eur:
389.38
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Franciaország washingtoni nagykövetsége

Gát Ákos Bence: a kedvezőtlen közvélemény-kutatási adatok is befolyásolhatták Macron miniszterelnök-cseréjét

Az új kormányfő, Gabriel Attal vezeti a francia politikusok népszerűségi indexét. A Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodájának európai uniós ügyekért felelős vezetője az InfoRádióban elmondta: Emmanuel Macron államfő vélhetően azt reméli a miniszterelnök-cserétől, hogy ő is hasznot húzhat majd ebből a népszerűségből.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, január 8-án, hétfőn lemondott posztjáról Élisabeth Borne francia miniszterelnök, utódjának pedig a korábbi oktatásügyi minisztert, Gabriel Attalt nevezte ki az államfő. A 34 éves politikus a modern kori Franciaország legfiatalabb kormányfője lett és ő a negyedik miniszterelnök Emmanuel Macron 2017 óta tartó hivatali ideje alatt.

Gabriel Attal számos tisztséget betöltött korábban a francia kormányban, nemcsak az oktatásügyi tárcát vezette, hanem a többi között kormányszóvivő és államháztartási miniszter is volt. Karrierje elején a szocialista pártban politizált, és csak később csatlakozott Emmanuel Macron centrista, Renaissance néven ismert pártjához. A legfrissebb felmérések szerint jelenleg Gabriel Attal a legnépszerűbb politikus Franciaországban.

Gát Ákos Bence azt mondta az InfoRádióban: nem szokatlan Franciaországban, hogy rövid időközönként váltják egymást a miniszterelnökök. Emmanuel Macron hét éve tölti be az államfői posztot, és ezen időszak alatt Édouard Philippe három évig és 49 napig, Jean Castex egy évig és 317 napig, míg Élisabeth Borne egy évig és 238 napig volt kormányfő. A szakértő szerint ez a jelenség a parlamentáris típusú országokban – mint például Németország – kevésbé jellemző, Franciaországban viszont nem tulajdonítanak nagyobb jelentőséget annak, hogy újabb miniszterelnök-csere történt.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója hozzátette: a francia államfő az elmúlt hét évben mindig olyan miniszterelnököket nevezett ki, akiknek nem volt túl nagy az országos ismeretségük. Most azonban Emmanuel Macron „egy nóvummal állt elő”, hiszen

egy olyan fiatal politikust választott ki a kormányfői tisztségre, aki nemcsak hogy országosan ismert, hanem elismert is,

ugyanis a francia társadalmon belül igen széles körben kedvelik Gabriel Attalt, aki ennek megfelelően vezeti is a francia politikusok népszerűségi indexét.

Gát Ákos Bence hozzátette: a miniszterelnöki kinevezéssel Gabriel Attal „nagyobb súllyal jelenhet meg a politikai színtéren, így már nem csak Emmanuel Macron elnök fogja dominálni a kormányoldalt”.

Jöjjenek a fiatalok!

Francia elemzők szerint az államfő választása azért eshetett éppen Gabriel Attalra, mert így egy sokak által kedvelt politikust emelt maga mellé, és

Macron talán abban reménykedik, hogy ezzel a döntéssel személy szerint ő, illetve a kormányzása is hasznot húzhat Attal népszerűségéből.

A Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodájának európai uniós ügyekért felelős vezetője szerint a mostani helyzetben nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy jelenleg Jordan Bardella markánsan jobboldali pártja, a francia Nemzeti Tömörülés vezeti a közvélemény-kutatásokat, az előnyük mintegy 10 százalékpont. Gát Ákos Bence szerint nem lehet kizárni, hogy Emmanuel Macront ez a jelentősnek mondható különbség is befolyásolta a mostani döntésében, hiszen közelednek az európai parlamenti választások, ahol értelemszerűen minél jobb eredményt szeretne elérni a pártjával.

A szakértő szerint Macron valószínűleg úgy gondolkodott, hogy az elnöki tábornak is érdemes lenne „felmutatnia” egy fiatal, karizmatikus politikust Gabriel Attal személyében az ugyancsak fiatal – Jordan Bardella mindössze 28 éves – és szintén egyre népszerűbb jobboldali kihívóval szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×