eur:
390.62
usd:
364.65
bux:
68257.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
PARIS, FRANCE - JANUARY 12: French Prime Minister Gabriel Attal arrives for the weekly cabinet meeting at the presidential Elysee Palace on January 12, 2024 in Paris, France. Frances new prime minister Gabriel Attal unveiled his cabinet overnight, two days after he was appointed. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Nyitókép: Chesnot/Getty Images

Felállt az új francia kormány

Amélie Oudéa-Castérának alig egy hónap után távoznia kell az oktatási tárca éléről, ugyanakkor sportminiszteri tisztségét megtarthatja. Húsz kinevezéssel teljessé vált a francia kormány.

Emmanuel Macron francia államfő húsz új államtitkárt nevezett ki csütörtök este a január 11-én hivatalba lépett tizennégy miniszter mellé, és ezzel – Gabriel Attal kormányfőt is beleszámítva – 35 taggal véglegessé vált az új francia kormány.

Amélie Oudéa-Castéra korábbi ifjúsági és sportminiszter januárban megkapta az oktatási tárcát is, amelyet addig Gabriel Attal vezetett, de az első megszólalásai és bírálatai a közoktatás állapotát illetően olyan heves közéleti vitákat váltottak ki, hogy

28 nap elteltével már nem maradhat az összevont minisztérium élén.

Amélie Oudéa-Castéra így már csak a jövő nyári párizsi olimpiai játékokért és sportért felelős tárcát irányítja, a közoktatási minisztérium pedig újból önálló lesz, Nicole Belloubet irányításával, aki Emmanuel Macron első kormányában – 2017 és 2020 között – igazságügyi miniszter volt.

Gabriel Attal miniszterelnök csütörtök este az oktatásügyben okozott „zavarral” indokolta a váltást a tárca élén, mert szerinte „nem voltak adottak (Amélie Oudéa-Castérával) a feltételek ahhoz, hogy az iskolaügy fejlődni tudjon”.

A France2 közszolgálati televízió csütörtök esti vitaműsorában a kormányfő elismeréssel adózott Oudéa-Castéra eddigi munkájáért, „nagyfokú fegyelméért és teljes elkötelezettségéért” a sportminisztérium élén. A 68 éves baloldali Nicole Belloubet visszatérése a kormányba a végrehajtó hatalom politikai egyensúlyát is szolgálja, miután a január 11-én kinevezett miniszterek között többségben vannak a jobboldali politikusok.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×