eur:
389.85
usd:
356.67
bux:
72598.79
2024. július 18. csütörtök Frigyes
PARIS, FRANCE - JANUARY 12: French Prime Minister Gabriel Attal arrives for the weekly cabinet meeting at the presidential Elysee Palace on January 12, 2024 in Paris, France. Frances new prime minister Gabriel Attal unveiled his cabinet overnight, two days after he was appointed. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Nyitókép: Chesnot/Getty Images

Felállt az új francia kormány

Amélie Oudéa-Castérának alig egy hónap után távoznia kell az oktatási tárca éléről, ugyanakkor sportminiszteri tisztségét megtarthatja. Húsz kinevezéssel teljessé vált a francia kormány.

Emmanuel Macron francia államfő húsz új államtitkárt nevezett ki csütörtök este a január 11-én hivatalba lépett tizennégy miniszter mellé, és ezzel – Gabriel Attal kormányfőt is beleszámítva – 35 taggal véglegessé vált az új francia kormány.

Amélie Oudéa-Castéra korábbi ifjúsági és sportminiszter januárban megkapta az oktatási tárcát is, amelyet addig Gabriel Attal vezetett, de az első megszólalásai és bírálatai a közoktatás állapotát illetően olyan heves közéleti vitákat váltottak ki, hogy

28 nap elteltével már nem maradhat az összevont minisztérium élén.

Amélie Oudéa-Castéra így már csak a jövő nyári párizsi olimpiai játékokért és sportért felelős tárcát irányítja, a közoktatási minisztérium pedig újból önálló lesz, Nicole Belloubet irányításával, aki Emmanuel Macron első kormányában – 2017 és 2020 között – igazságügyi miniszter volt.

Gabriel Attal miniszterelnök csütörtök este az oktatásügyben okozott „zavarral” indokolta a váltást a tárca élén, mert szerinte „nem voltak adottak (Amélie Oudéa-Castérával) a feltételek ahhoz, hogy az iskolaügy fejlődni tudjon”.

A France2 közszolgálati televízió csütörtök esti vitaműsorában a kormányfő elismeréssel adózott Oudéa-Castéra eddigi munkájáért, „nagyfokú fegyelméért és teljes elkötelezettségéért” a sportminisztérium élén. A 68 éves baloldali Nicole Belloubet visszatérése a kormányba a végrehajtó hatalom politikai egyensúlyát is szolgálja, miután a január 11-én kinevezett miniszterek között többségben vannak a jobboldali politikusok.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Újabb adag modern harckocsi érkezik Ukrajnába, a harmadik világháborúról beszélt a volt orosz elnök – Háborús híreink csütörtökön

Újabb adag modern harckocsi érkezik Ukrajnába, a harmadik világháborúról beszélt a volt orosz elnök – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai fegyverszállítmányok történetének minden bizonnyal egyik legkellemetlenebb pillanata volt, amikor Spanyolország bejelentette: Leopard 2-es harckocsikat ajándékoz Ukrajnának, majd később kiderült, hogy ezek a tankok nagyjából semmire sem lesznek jók. Most úgy néz ki, hogy Madrid megoldotta a helyzetet - Írja az ArmyRecognition. Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke és Biztonsági Tanácsának jelenlegi elnökhelyettese, a napokban egy helyi hetilapnak adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása Moszkva számára hadüzenetnek minősülne - írta meg a Kyiv Independent. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×