eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Gabriel Attal francia oktatási és ifjúsági miniszter nyilatkozik a sajtónak, amint megérkezik az Európai Unió Tanácsának oktatási, ifjúsági, kulturális és sportügyi formációja, az EYCS Tanács ülésére Brüsszelben 2023. november 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Franciaország legfiatalabb miniszterelnöke lett Gabriel Attal

Ő a legnépszerűbb politikus is egyben. Emmanuel Macron részben vele igyekszik megerősíteni elnöki pozícióját.

Gabriel Attal oktatási minisztert nevezte ki az új francia miniszterelnöknek Emmanuel Macron államfő.

A 34 éves politikus, aki a felmérések szerint jelenleg vezeti a népszerűségi listát, az 1958-ban kezdődött V. köztársaság - vagyis a modern kori Franciaország - legfiatalabb kormányfője. Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivője is volt.

Gabriel Attal a jelenlegi államfő 2017 májusában kezdődött hivatali ideje alatt a negyedik miniszterelnök. Élisabeth Borne-t váltja, aki 20 hónapos hivatali idő után mondott le.

Mint a BBC írta, Attal kiemelt feladata lesz, hogy a júniusi európai parlamenti választások idején vezesse a kormányt. A politikus egyébként gyorsan eljutott a csúcsra: tíz évvel ezelőtt még csak az egészségügyi minisztérium nyilvánosság által alig ismert tanácsadója volt.

Akárhogy is, ugyanazokkal a problémákkal kerül majd szembe, mint hosszan küzdő elődje:

  • szélsőjobboldali ellenzék, amely egyre népszerűbb, és úgy tűnik, könnyedén nyerhet a júniusi európai parlamenti választásokon
  • a kormányzati többség nélküli nemzetgyűlés, amelyben minden új törvényt küzdelem elfogadtatni
  • egy francia elnök, aki - a BBC kommentárja szerint - nem tudja pontosan meghatározni, mit is szeretne elérni a második ciklusában.

Ráadásul várhatóan meg kell majd küzdenie a tekintélyéért az olyan "nehézsúlyú" politikusokkal, mint például Gérald Darmanin, az V. köztársaság legfiatalabb belügyminisztere, akit Macron potenciális utódjaként tartanak számon, vagy Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

A BBC idézi egyesek kételyeit: mi a terv, ha Macron pártja - amint az most valószínűnek tűnik - nagyot bukik az európai választásokon?

Gabriel Attal lesz egyébként az első, nyíltan homoszexuális francia miniszterelnök is. (Partnere Stéphane Sejourné francia EP-képviselő, a "Macron-féle időszak egy másik csodagyereke", utal az elnök víziója - a klasszikus jobb-bal politikai ellentét feltörése, a politikai erővonalak átírása - által ihletett politikai generációra a brit lap.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×