eur:
389.15
usd:
363.62
bux:
68165.89
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gabriel Attal új francia miniszterelnök (j) és elődje, Élisabeth Borne nyilatkozik a tisztség átadása után a párizsi kormányfői hivatal, a Matignon-palota udvarán 2024. január 9-én. Borne az előző nap mondott le. Attal Franciaország történetének legfiatalabb miniszterelnöke.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Emmanuel Dunand

Szakértő: saját hatalmát erősítené a francia elnök az új kormányfő kinevezésével

Gabriel Attal oktatási minisztert nevezte ki az új francia miniszterelnöknek Emmanuel Macron államfő - közölték elnöki forrásokra hivatkozva kedden a francia hírtelevíziók. Az InfoRádió által kérdezett szakértő szerint a fiatal politikus személyében régi, lojális szövetségesét emeli maga mellé a francia elnök, bízva abban, hogy ezáltal saját hatalmát is meg tudja erősíteni. Fejérdy Gergelyt, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatóját kérdeztük.

Emmanuel Macron már a negyedik miniszterelnököt "fogyasztja" második francia elnöki mandátuma idején; Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója ennek kapcsán az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző kormányfő "helyzete" már tarthatatlanná válhatott az elnök szemében, mégsem gondolja, hogy nagy változás jön a kormányfőcserével.

"A problémája a macroni rendszernek különösen 2022 óta, hogy nincs többsége a Nemzetgyűlésben, és ez komoly problémát okoz a politikai irány meghatározása szempontjából."

Maga a poszt viszont kényes, hiszen a francia miniszterelnök egyszerre gyakorolja a végrehajtó hatalmat az elnökkel, és Macron elnök szeretné megerősíteni a saját hatalmát, ehhez viszont "szüksége van egy olyan személyre, akivel összehangoltan tud dolgozni", ugyanakkor a fiatal Gabriel Attal bár együtt járta be politikai karrierjét Emmanuel Macronnal, alkalmasabb is lehet elődjénél, Élisabeth Borne-nál.

Az új francia miniszterelnök eddig oktatási miniszterként tevékenykedett, Franciaország egyik legnépszerűbb politikusaként emlegetik. Erről szólva Fejérdy Gergely arra hívta fel a figyelmet: a népszerűség relatív, a kormánypárti politikusok közt a legnépszerűbb (41 százalék), de az élbolyhoz jobboldali politikusok tartoznak Franciaországban jelenleg.

"A népszerűségét az alapozhatja meg, hogy amikor 2023 júliusában átvette az oktatási tárcát, akkor valójában olyan dolgokat nevezett meg, amelyek korábban is nyilvánvalóak voltak, de korábban egyik miniszter sem beszélt róla; nagyon előtérbe hozta például a vallási jelképek kizárásának kérdését. De az elmúlt hat hónap nem hozott neki különösen nagy eredményt, ennyi idő alatt nem is elvárható. De legalább a problémák megnevezése miatt kivívta az emberek rokonszenvét" - ecsetelte a szakértő.

"Ifjúsági" verseny

Emmanuel Macron mindeközben szeretne jól szerepelni az EP-választásokon, és ehhez is köze lehet Fejérdy Gergely szerint a kormányfőcserének.

"Fontos számára az európai politika, szeretne fontos pozícióba kerülni, de jelen pillanatban nem úgy tűnik, hogy az ő pártja olyan jelentős esélyekkel számolhatna. Muszáj a fiatalokat bevonzani, ugyanis a Nemzeti Összefogás, vagyis Marine Le Pen pártja vezetője is egy fiatal politikus, a kettejük versenyét hozhatja a nyár" - világított rá.

Gabriel Attal egyébként élettársa az Európai Parlament macronista képviselőcsoportja férfi vezetőjének, ez tovább erősíti azt az elméletet, mely szerint a kampány fontos szerepet játszhatott a kinevezésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×