eur:
390.62
usd:
366.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: kongsberg.com

Bajba került Ukrajna, új szakasz jöhet a háborúban

Egyre nagyobb veszélybe kerülnek az amerikai fegyverszállítmányok, enélkül pedig nincs sok esélye az ukrán hadseregnek.

Az elmúlt két évben Washington volt Ukrajna legfontosabb szövetségese, a Fehér Ház hatalmas összegeket juttatott el Kijevnek. Az elmúlt hónapokban azonban egyre nagyobb veszélybe kerültek a fegyverszállítmányok, ráadásul a jövőben sem várható ebben változás – írja az Ukrajinszka Pravda alapján a Portfolio.

Az Egyesült Államok nem támogatja a jövőben azon a szinten Ukrajnát, mint ahogyan azt tette az elmúlt két év során – jelentette be Matthew Miller az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy megvonják a segélyeket a háború sújtotta országtól, hanem csak a mértéke változik meg.

Washington a jövőben arra fog koncentrálni, hogy Kijev képes legyen a saját hadiipari kapacitásait kiépíteni.

Miller szerint kiemelkedő cél, hogy Ukrajna képes legyen önállóan finanszírozni, gyártani és vásárolni fegyvereket, amelyekkel meg tudja védeni magát. Ennek bekövetkeztével a korábbiakhoz mérhető szintű nyugati támogatásokra sem lesz szükség. A külügyminisztérium szóvivője viszont kiemelte, hogy egyelőre ez az idő még nem jött el, ezért lenne fontos, hogy az amerikai kongresszus elfogadja a kiegészítő finanszírozásáról szóló törvényt, ez összesen 61 milliárd dollárnyi segélyt jelentene.

Az Egyesült Államokban komoly belpolitikai feszültséget generál az ukrán támogatások kérdése: ameddig a demokrata elnök, Joe Biden a csomag mellett foglal állást, addig a republikánusok megkérdőjelezik ennek összetételét, ezért akadályozzák elfogadását. A közelgő amerikai választásokkal ezek a kérdések egyre inkább válnak kampánytémává is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×