eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
computer screen with programming code and an alert message, concept of computer security, malware or hacker attack (3d render)
Nyitókép: lucadp/Getty Images

Újabb orosz hackertámadás ukrán célpontok ellen

Háború a neten, államilag támogatott orosz hackerek eddig nem ismert kártevőt telepíthetnek az ukrán hálozatókra.

Földön, vízen, levegőben, valamint a kibertérben is zajlik az orosz-ukrán háború: december közepén egy orosz hátterű hackercsoport indított kifinomult hackertámadást ukrán célpontok ellen - írja a HVG.hu.

A fenyegetés hátterében az ukrán szerv szerint az APT28 (Fancy Bear) csoport áll, mely rendszerint nyugati kormányzati szerveket, cégeket, egyetemeket, kutatási intézeteket és think-thankeket támad. Mint a Bleeping Computer megjegyzi, a hackercsoport adathalász kampányokkal, széles körben használt szoftverek nulladik napi (zero-day) sérülékenységeit kihasználva éri el céljait.

A legutóbbi, december 15. és 25. közötti kampány során e-mailek útján támadtak:

arra kérték az áldozatokat egy adathalász levélben, hogy kattintsanak egy hivatkozásra, mely egy fontosként hivatkozott dokumentumhoz vezeti őket. A támadás a linkre kattintva lendült be: egy rosszindulatú webhely a háttérben elkezdte megfertőzni a gépet, letöltve egy fertőzött fájlt, ami egy PowerShell-paranccsal indítja el a „MASEPIE” nevű kártevő letöltését.

Néhány hete egy ukrán távközlési szolgáltatót is kibertámadás ért, ami miatt 24 millió ukrajnai lakos maradt internet nélkül.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×