eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

A háború kezdete óta a legnagyobb kibertámadás érte Ukrajnát

A hekkerek megzavarták a telefon- és internetszolgáltatást Ukrajnában.

Az orosz-ukrán háború közel két évvel ezelőtti kezdete óta a legnagyobb kibertámadás érte Ukrajnát kedden, a támadás következtében leálltak az ATM-ek és a digitális banki szolgáltatások, az incidens kikapcsolta a légvédelmi szirénákat, és akadályozta a mobilszolgáltatásokat Ukrajna-szerte − írja a Portfolio a Bloomberg cikkére hivatkozva.

Ez egyértelműen kibertámadás, és annak valószínűsége, hogy orosz szervezetek állnak mögötte, közel százszázalékos − mondta a Bloombergnek telefonon Oleksandr Komarov, a Kyivstar GSM JSC vezérigazgatója.

Az ukrán kormány októberben azt mondta, hogy az ilyen orosz támadások egyre kifinomultabbak, és a háborús időkben a létfontosságú infrastruktúrák megzavarására irányulnak.

Az Állami Kibervédelmi Központ korábban az orosz kormány által finanszírozott hackercsoportoknak tulajdonította az ilyen jellegű beavatkozások többségét, amelyek általában információlopásra és a rendszerek megzavarására vagy megsemmisítésére irányultak.

A Kyivstar csapatai a bűnüldöző szervekkel együttműködve dolgoznak "a hálózati beavatkozás körülményeinek és következményeinek" megállapításán − közölte a Veon, a Kyivstar anyavállalata közleményében, hozzátéve, hogy legjobb tudomása szerint az előfizetők személyes adatai nem kerültek veszélybe.

Az északi Szumij városában a Kyivstar szolgáltatásainak hiánya miatt nem volt elérhető a légiriadó rendszer − közölte a városi katonai közigazgatás a Telegramon. Ukrajna legnagyobb hitelezője, az állami Privatbank közölte, hogy az ATM-automaták és az önkiszolgáló terminálok működésében zavarok léptek fel.

A 7,8 millió ügyféllel rendelkező ukrán bankot, a Monobankot pedig túlterheléses támadás (DDoS-támadás) érte kedd reggel Oleh Horokhovskyi vezérigazgató szerint. A bank azonban már rendben működik − közölte a Telegramon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×