eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán Viktor már az EU-csúcson van

A magyar miniszterelnök találkozott az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel.

A legfontosabb téma Ukrajna uniós csatlakozása. Közösségi oldalán számolt be arról Orbán Viktor, hogy már találkozott az ET-elnökkel, este pedig elkezdődik az uniós csúcstalálkozó.

"Át akarják rajtunk nyomni, hogy Ukrajnával minél hamarabb kezdjük meg a tárgyalásokat és minél hamarabb vegyük fel őket az EU tagjai közé. Szerintünk Ukrajna csatlakozása katasztrofális következményekkel járna Magyarország, de az egész unió számára is. Nyilvánvaló, hogy tönkretenné az európai gazdákat, az EU költségvetését, korrupciót és állandó háborús veszélyt honosítana meg Európában" - szögezte le ezzel kapcsolatban a miniszterelnök egy Facebook-videóban.

A felkészülés nem volt elegendő, a döntés előkészületlen a magyar álláspont szerint, ezért Ukrajna gyors uniós csatlakozása nem időszerű, ezért nem szabad támogatni - fogalmazott Orbán Viktor.

Izrael, Palesztina, uniós költségvetés

Az uniós tagállamoknak bele kell egyezniük abba, hogy az Európai Unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, valamint meg kell állapodniuk arról, hogy hosszú távú stabilitása érdekében az EU 50 milliárd eurót biztosítson az országnak - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán az uniós csúcstalálkozóra szóló, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

Az interneten is közzétett meghívólevelében Michel kiemelte: a tagállami vezetőknek "bátor és jelentős" döntéseket kell hozniuk Ukrajna uniós csatlakozásáról, az ország katonai, politikai és pénzügyi támogatásáról, miközben dolgozniuk kell azon, hogy az Európai Unió készen álljon az új tagok felvételére.

"Teljesítenünk kell az Ukrajnával kapcsolatos kötelezettségvállalásainkat. Bele kell egyeznünk abba, hogy megkezdjük a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával,

ezáltal megadjuk a szükséges jelzést, és még közelebb hozzuk az országot európai családunkhoz" - fogalmazott a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, majd kiemelte: közös erőre és elszántságra, valamint a helyes döntések meghozatalához szükséges bátorságra van szükség.

Az izraeli-palesztin konfliktus szintén az uniós csúcs kiemelt napirendi pontja lesz, amellyel kapcsolatban Charles Michel aláhúzta: az Európai Tanácsnak szorgalmaznia kell valamennyi túsz szabadon bocsátását, miközben foglalkoznia kell a gázai humanitárius helyzettel is.

"Határozottan támogatnunk kell Izrael létezéshez és a Hamász iszlamista terrorszervezet elleni védelemhez való jogát, valamint egyértelműen ki kell állnunk a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog betartása mellett" - fogalmazott.

Közölte továbbá, eszmecsere várható a régió biztonságáról és stabilitásáról, valamint

a kétállami megoldáson, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásán alapuló tartós béke kilátásairól.

A tagállami vezetőknek foglalkozni kell továbbá a gyűlölet, az antiszemitizmus, az intolerancia, a rasszizmus és az idegengyűlölet, beleértve a muszlimellenesség minden formájával is - írta.

Michel a hétéves keretköltségvetés felülvizsgálatáról tervezett vitával kapcsolatban azt írta, figyelembe véve valamennyi tagállam aggályait és prioritásait, olyan javaslatot terjeszt majd a vezetők elé, amely megpróbálja összeegyeztetni a különböző álláspontokat. Michel arra kérte a tagállami vezetőket, hogy az egység érdekében legyenek készek kompromisszumot kötni. A konszenzus eléréséhez határozott és közös erőfeszítésre és erős politikai elkötelezettségre van szükség mindenki részéről - szögezte le.

Ami a biztonságot és a védelmet illeti, a tanácsi elnök szerint többet kell tenni a védelmi készenlét növelésére irányuló uniós célkitűzések gyors teljesítése érdekében. Dolgozni kell továbbá Európa védelmi piacának létrehozásán, ami - szavai szerint - döntő fontosságú az EU megerősítéséhez.

"Kulcsfontosságú találkozó áll előttünk. Most van itt a döntéshozatal ideje" - fogalmazott Charles Michel, majd végezetül arra kérte a tagállami vezetőket, hogy az unió érdekeit és értékeit szem előtt tartva, a kompromisszum szellemével és a kollektív felelősség érzésével felvértezve érkezzenek a csúcstalálkozóra.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×