eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Biztonságosan át a télen című jelentéssel Olaf Scholz német kancellár, Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszter (b-j) a berlini kancellári hivatalban 2022. október 10-én. A független gazdasági szakértői bizottság által készített jelentés az orosz gázszállítások csökkenésére és az energiaárak emelkedésére tekintettel fogalmaz meg ajánlásokat a tél átvészelésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Koalíciós egyezség Berlinben: marad az adósságfék, és nem csökkentik a szociális kiadásokat sem

Megtalálta a kiutat a jelenlegi rendkívül súlyos költségvetési válságból a hárompárti német kormánykoalíció. Legalábbis ezt tükrözte Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár, Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter és Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter sajtóértekezlete.

A koalíciós megállapodás a kora hajnali órákban, egy hónapig tart éles koalíciós viták után jött létre. Igy nem csoda, hogy mindhárom politikus a kormány cselekvőképességét, az egyetértést hangsúlyozta. A megállapodás pontosan egy hónappal azt követően született, hogy az alkotmánybíróság határozatában 60 milliárd eurós hiányt tárt fel. A karlsruhei döntés rendkívüli nehézségek elé állította a szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló kormányt, mivel a feltárt hiányt az elkövetkező évekre kiható drákói takarékossági intézkedésekkel kell ellensúlyozni. Mindez a koalíciós pártok között éles nézeteltérésekhez, egyidejűleg a kormány támogatottságának rohamos csökkenéséhez vezetett.

Ennek nyomán sorozatos, olykor a hajnali órákba nyúló válságtanácskozások eredményeként jött létre a mostani megállapodás. Ezt ismertetve hangsúlyozta Olaf Scholz kancellár, hogy a kormány kitart három központi célkitűzése mellett. Ezek sorában említette az ország klímasemleges átalakulását, a társadalmi kohézió erősítését, valamint Ukrajna támogatását az Oroszország elleni védelmi harcában. Elismerte ugyanakkor, hogy lényegesen kevesebb pénz áll rendelkezésre. Azt ugyanakkor viszont, hogy

a kormány tiszteletben tartja az alkotmányban is rögzített,az új hitelfelvételeket csak vészhelyzet esetén engedélyező adósságféket.

Az esetleges vészhelyzettel kapcsolatban a kancellár első helyen Ukrajna katonai vagy pénzügyi helyzetének az orosz agresszió nyomán bekövetkező romlását említette. Ukrajna megkülönböztetett támogatására utal az a tény is, hogy a takarékossági intézkedések között nem szerepel az Ukrajnának a jövő évre előirányzott nyolcmilliárd euró csökkentése sem.

Az adósságfék sorsa mostanáig erősen megosztotta a hálom pártot. Az SPD és a Zöldek Pártja ugyanis sürgette az adósságfék ideiglenes felfüggesztését, míg a szabad demokrata Lindner pénzügyminiszter ellenezte. Mind a kancellár, mind a gazdasági, mind pedig a pénzügyminiszter most leszögezte, hogy erre a jelenlegi válságos helyzet ellenére nem kerül sor. Azt azonban a pénzügyminiszter sem zárta ki, hogy a későbbiekben esetleges vészhelyzet idején megtörténhet. Azt ugyanakkor Scholzzal együtt hangsúlyozta, hogy ilyen esetleges döntés csakis az ellenzék vezető erejével, a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel való konzultációk után születhet.

A takarékossági intézkedések között említették mindenekelőtt a környezetkárosító beruházások, illetve támogatások megszüntetését. Egyedül a klímabarát szerkezetátalakítási alapot 2024-re tizenkétmilliárd euróval csökkentik. Ugyancsak csökkentik egyes minisztériumok, illetve hivatalok kiadásait

Bár a kancellár hangoztatta, hogy az ország kitart a klímasemlegesség mellett, jelentősen csökkentik ugyanakkor azt ezt célzó, úgynevezett átalakítási alapokat. Christian Lindner pénzügyminiszter ugyancsak azon beruházások, illetve támogatások hatályon kívül helyezését erősítette meg, amelyeknek környezetkárosító hatási lehetnek.

Miközben a kancellár azt hangsúlyozta, hogy nem csökkentik a szociális támogatásokat, pénzügyminisztere azok "pontosítását" helyezte kilátásba. Példaként a munkaerőpiacot említette, utalva az Ukrajnából érkezett menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedésére is. A miniszter szerint a "pontosítással" 1,5 milliárd eurós megtakarítás érhető el.

A megszorítások jegyében a 60 milliárd eurós költségvetési hiány ellensúlyozására

a 2024-es költségvetési évre 17 milliárd eurót kell megtakarítani.

Ami a menetrendet illeti, a koalíciós pártok parlamenti frakciójának jóváhagyása esetén a tervezet a Bundestag költségvetési bizottsága elé kerül. A parlament várhatóan január elején adhatja áldást mindehhez.

Az első elemzések szerint a válság azonban mindezzel még egyáltalán sem szűnt meg, a hangsúly a megvalósításon van.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×