eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Eagle Pass, 2023. szeptember 22.Illegális bevándorlók elszállításukra várakoznak a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én, miután átkeltek Mexikóból a Rio Grande határfolyón. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerűbb átkelőfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Davis

Kezd tarthatatlanná válni a helyzet: demokrata–republikánus csörte a déli határvédelemről

A republikánus képviselők egészen addig gátolják a határvédelmi csomag elfogadását, amíg nem áll elő egyéb biztosítékokkal az elnöki hivatal. A Migrációkutató Intézet elemzője szerint az a legfőbb probléma, hogy jelenleg nincs olyan törvény, amely kimondaná, hogy pontosan milyen procedúrákon kell átmenniük azoknak, akik illegálisan lépték át az amerikai–mexikói határt.

Az Egyesült Államok szenátusának republikánus képviselői mindaddig nem hajlandók tovább dolgozni az Izraelnek és Ukrajnának szánt finanszírozási csomagon, amíg nem erősítik meg az ország Mexikóval közös határának biztonságát. Az amerikai határok biztonságáért felelős szövetségi szervezet, a Vám és Határvédelem összegzése szerint a szeptember végén zárult 2023-as pénzügyi évben több mint 2,475 millió illetéktelen határátlépővel szemben intézkedtek a hatóságok, ami csaknem 100 ezerrel több, mint az ugyancsak rekordot jelentő, előző évben.

Csak szeptemberben 269 ezren próbáltak meg illegálisan belépni az országba, ami minden idők legmagasabb havi adata

az Egyesült Államok történetében.

Gönczi Róbert arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy az említett segélycsomaghoz kapcsolódik egy határvédelmi finanszírozási csomag is, ami Joe Biden amerikai elnök javaslata alapján került a szenátus elé. A tervezet legfőbb pontjai:

  • a határőrök számának növelése;
  • bevándorlásügyi és bírói csoportok felállítása;
  • menekültügyi tisztviselők toborzása;
  • további vám- és határvédelmi tisztek szolgálatba állítása.

Elsősorban az a cél, hogy visszaszorítsák a határon átszivárgó fentanilcsempészetet, hiszen súlyos járvány tört ki az Egyesült Államokban, így elengedhetetlenné vált a komolyabb állami közbeavatkozás. A szenátus kisebbségben lévő republikánus képviselői ennek a határvédelmi csomagnak az elfogadását gátolják, és mindaddig nem állnak kötélnek, amíg nem terjeszt be egyéb biztosítékokat az elnöki hivatal. A Migrációkutató Intézet elemzője elmondta: a republikánusok további olyan határvédelmi és határbiztonsági reformokat sürgetnek, amelyek

szavatolni tudják, hogy „hosszú távon ne csak tűzoltás legyen a déli határon, hanem valódi változások történjenek ebben a kialakult helyzetben,

aminek szemtanúi a helyiek az Egyesült Államok déli, délnyugati határánál”.

A republikánusok főként azt kifogásolják, hogy Joe Biden felgyorsítaná az ügymenetet ahelyett, hogy inkább a bevándorlók számának csökkentése érdekében intézkedne. A kutató felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs nyomás szempontjából sokat rosszabbodott a helyzet az Egyesült Államok déli határánál. Hozzátette: amióta Joe Biden hivatalban van, hárommillióan jutottak be illegálisan az országba, mivel „nem sikerült olyan gátló tényezőket felállítani, amelyek megakadályoznák azt, hogy ne érkezzen folyamatosan újabb és újabb bevándorlási hullám”.

Gönczi Róbert közölte: a republikánus képviselők kidolgoztak egy egyoldalas javaslatot, ami a többi között azt foglalja magában, hogy ha a migránsok áthaladtak egy biztonságos harmadik országon – ilyen például Mexikó is –, akkor ne nyújthassanak be automatikusan menedékkérelmet. A kezdeményezők szerint

ki kellene szűrni, hogy kik azok az érintettek, akik valóban az üldöztetéstől való félelem miatt hagyták el otthonukat.

„A »jelentős valószínűség« szóösszetételt »valószínűbb, mint nem« kifejezésre változtatnák. Ami egészen pontosan azt jelentené: valószínűbb, mint nem, hogy üldöztetéstől való félelem miatt szeretnének menedéket kapni az Egyesült Államokban” – magyarázta az elemző.

Eddig enyhítő körülménynek számított, ha a menekültek gyermekekkel érkeztek a határhoz. A republikánusok azonban felállítanának egy olyan szisztémát, amely szerint ilyen eseteknél sem kellene kivételt tenni, azaz ha a migránsok bizonyítottan illegálisan léptek át a határon gyermekeik társaságában, akkor a tervezet alapján ugyanúgy fogva kellene tartani őket egészen a vádemelés pillanatáig, mint a gyermekek nélkül érkezőket.

A hatósági intézkedések mellett még az előző amerikai elnök, Donald Trump szükségesnek tartotta, hogy fizikai eszközökkel is erősítsék, védjék a déli határt. Van egy jelentős rész az amerikai–mexikói határnál, ahol kiépült a határfal, teljes mértékben azonban nem valósult meg az a fizikai határzár, amire ígéretet tett Donald Trump. Gönczi Róbert szerint ennek felépítéséhez el kellene fogadnia a szenátusnak egy komplex rendelkezéscsomagot.

„Nincs semmilyen akadályozó tényező vagy törvény amely kimondaná, hogy pontosan milyen procedúrákon kell átmennie annak, aki illegálisan lépte át a határszakaszt vagy jutott át a falon”

– fogalmazott a kutató.

Egyre komplexebb a kép, már nem csak Közép- és Dél-Amerikából érkeznek menekültek az Egyesült Államok déli határához. Gönczi Róbert kiemelte, hogy egyre több grúz nemzetiségű ember szeretne bejutni az USA területére. Ők jellemzően Mexikó egyik közkedvelt üdülővárosába, Cancúnba repülnek, ahonnan aztán tovább folytatják az útjukat az Egyesült Államok déli határához. Az elemző meglátása szerint jelenleg az a legfőbb probléma, hogy a Biden-adminisztráció alatt relatíve könnyebb úgy munkavízumot kapni vagy munkához jutni az Egyesült Államokban, ha illegálisan lépi át az ember a határt, min ha benyújtja a hivatalos kérelmeket. „Ezt próbálják meg egyre többen kihasználni a világon, és jelenleg erre próbálnak megoldásjavaslatot ajánlani a republikánusok, ami nagy valószínűséggel nem fog sikeresen átmenni a szenátuson” – tette hozzá.

A demokraták ugyanis többségben vannak a szenátusban, így könnyedén lesöpörhetik a törvényjavaslatot. Gönczi Róbert kifejtette: a világ sok más országához hasonlóan az Egyesült Államokban is súlyos munkaerőhiány van, és ezen a helyzeten adott esetben lehetne javítani a beérkező munkaerővel, „azonban egészen addig, amíg nem ellenőrzött az, hogy kik, milyen számban és milyen céllal jönnek be az országba, addig nehéz tökéletesen lekövetni az adatokat, különösen a feketegazdaság kialakulása miatt” – fejtegette az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×