eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Lángoló autók füstje száll egy mexikói bandaháború helyszínén, Sinaloa állam fővárosában, Culiacánban, ahol teherautókról felfegyverzett civilek lőttek egymásra 2019. október 17-én. A lövöldözés kiváltó oka Ovidió, El Chapo (Köpcös) drogbáró fiának letartóztatása. A mexikói belbiztonsági erőket mozgósították, és összeült a kormány válságstábja is. Sinaloa kormányzója az eddig tapasztalt egyik legsúlyosabbnak minősítette a helyzetet, és felszólította a lakosságot, hogy keressen menedéket.
Nyitókép: MTI/AP/Augusto Zurita

Otthon azért ne: a mexikói kartellvezérek betiltották a brutális drogot

Lelkiismeret? Hazafias felbuzdulás? A mexikói Sinaloában, a hírhedt Chapo drogbáró fiai megtiltották az egyre gyakrabban emlegetett és pusztító fentanil gyártását és árusítását. Mindezt úgy, hogy az idén az amerikai hatóságok vádat emeltek olcsó fentanil becsempészése miatt.

Filmek, tévésorozatok és az aktivista-színész Sean Penn ikonikus dzsungel-interjúja – ezért is világhíres El Chapo, a Sinaloa mexikói drogkartell volt főnöke.

A polgári nevén Joaquín Guzmanként ismert drogbárót néhány hónappal Penn titkos látogatása után fogták el (újra, több szökés után), kiadták az Egyesült Államoknak, ahol 2019-ben kokaincsempészet és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó büntetésre ítélték.

Jelenleg egy coloradói börtönben ül... és a hatóságok attól tartanak, hogy megint tervezik a szökését.

A fiai túltettek rajta üzletben és brutalitásban

Chapo igazi self-made man, a Sinaloa-kartell korábbi drogfőnöknél tanulta a „szakmát” és tudását átadta a fiainak, akik a korábbiaknál pusztítóbb droggal – fentanillal – mérgezik az amerikaiakat és másokat.

Ennek nyomán idén áprilisban egy manhattani bíróság vádat emelt ellenük „a lehető legerősebb, de a legalacsonyabb költségből gyártott fentanil gyártása és az Egyesült Államokban való terjesztése” miatt.

A heroinnál jóval erősebb fentanil „forradalmi” drog – kis, könnyen álcázható laborokban gyártható. Az Egyesült Államokkal határos északi, mexikói szövetségi államban tanyázó Sinaloa-kartell a kezdetleges laborokból tíz év alatt egy nagy hálózatot épített ki.

"Ezek nem szuperlaborok, hanem egyszerű fémkádak, és falapátok - sőt ásókkal – keverik bennünk a vegyszert"

– mondta az AP-nek Mike Vigil, az amerikai DEA drogellenes ügynökség volt nemzetközi műveleti főnöke.

Egyetlen „szakács” egy nap alatt 100 ezer hamis tablettát tud készíteni, amiről az illegálisan hozzájuk jutó amerikaiak azt hiszik, hogy Xanax, Percocet vagy oxycodone gyógyszert vesznek be.

A Sinaloa-kartell – az amerikai vádpontok szerint – elrabolt rivális bandatagokon és vagy kábítószerfüggőkön tesztelte saját termékét. Addig növelték a beadott mennyiséget, amíg túl nem adagolták az illetőt.

Amikor sikerült olyan dózist találniuk, amely azonnali túladagoláshoz vezetett, exportra késznek minősítették a tablettáikat. A vádak között szerepelt az is, hogy az El Chapitok házitigriseik elé vetették ellenfeleiket és brutálisan megkínoztak két mexikói szövetségi ügynököt, mielőtt agyonlőtték volna őket.

Video: fentanli-válság Philadelphiában

Porhintés a drog "betiltása"?

Úgy tűnik, a Guzman-fiúknak hirtelen – és korlátozott mértékben – előkerült a lelkiismerete. Nem tudni, hogy „a saját népünket azért már ne pusztítsuk” elv alapján, de betiltották Sinaloában a fentanil gyártását és eladását – legalábbis erre utalnak az utak mentén kihelyezett feliratok.

„A fentanil néven ismert anyag eladása, gyártása, szállítása és bármely, vele összefüggő üzlet szigorúan tilos Sinaloa szövetségi államban” – olvasható a posztereken.

Nem világos, hogy ki tette ki a „Los Chapitos” – az El Chapo fiai átal aláírt feliratokat különböző hidakra, felüljárókra és az utak mellé.

Leo Silva, egykor Mexikóban dolgozó volt drogellenes ügynök szerint a Los Chapitos PR-húzásáról van szó, amivel más kartellekre akarják kenni a felelősséget.

„Miután az egyik elfogott testvért kiadták Amerikának, ezzel a húzással csökkenteni akarják a rájuk nehezedő nyomást”.

Júliusban az ifjabb Chapók egy még brutálisabb módon igyekeztek úgy beállítani, hogy hátat fordítottak a veszélyes drognak: egy oknyomozó médium szerint figyelmeztették a helyi gyártókat, majd nem sokkal később megkínzott emberek holttesteire bukkantak, akikre fentanil-tablettákat szórtak

Silva szerint viszont kétséges, hogy a Chapo-fivérek komolyan gondolják, hogy nem nyúlnak többé ehhez a pusztító droghoz: „... nem hiszem, hogy leállnának a gyártással, mert túl sok pénztől esnének el” – mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×