eur:
394.06
usd:
363.58
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 15: Rep. Liz Cheney (R-WY) speaks during the Washington Post Global Womens Summit at the newspapers headquarters on November 15, 2022 in Washington, DC. The inaugural summit featured a collection of speakers ranging from activists to politicians gathered to discuss issues pertaining to women. (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)
Nyitókép: Anna Moneymaker/Getty Images

Liz Cheney a republikánusokat megosztó elnökjelölt kíván lenni

Az egykori alelnök lánya, volt kongresszusi képviselő Donald Trump egyik legnagyobb bírálója. Van, aki szerint viszont éppenséggel őt segítené.

Liz Cheney, az egykori Bush-kormányzat nagyhatalmú – sokak szerint az elnöknél is befolyásosabb – alelnöke, Dick Cheney lánya. Apjának a háború idején az iraki megrendeléseket kapó, Halliburton nevű céghez való kötődése hatalmas bírálatokat váltott ki.

A lányát, aki karrierje elején Budapesten is dolgozott, ez nem akadályozta meg abban, hogy a republikánus párt színeiben kezdjen el politizálni. 2017-ben kongresszusi képviselő lett és külpolitikai héjaként ismerték. Emellett elutasítja a melegházasságokat – így húgáét is.

Donald Trumpot azonban nem tudja elviselni, és bár az esetek 90 százalékában a kongresszusban a politikája mellett voksolt, az a tíz republikánus között volt, aki 2021 januárjában a Trump elleni második kongresszusi vádeljárásra szavazott. Azóta deklarált célja a második Trump-elnökség megakadályozása.

Tavaly azonban saját pártja előválasztási harcában egy Donald Trump által jóváhagyott aspiráns legyőzte. Ennek nyomán most közölte:

„harmadik párti” jelöltként indulhat, mert „bármit meg akar tenni”, hogy megakadályozza Trump visszatérését a Fehér Házba.

Cheney jelenleg könyve promóciójával van elfoglalva, de közben azt ismétli: egy újabb Trump-kormányzat diktatúrát csinálna az amerikai demokráciából és Trump „tovább akarna maradni, mint a mandátuma”.

„Néhány éve nem gondoltam volna a harmadik párti jelöltségre, de azzal, hogy Trump továbbra is a markában tartja a republikánus pártot, veszélyben van a demokrácia idehaza és külföldön is” – fejtegette a The Washington Post című lapnak.

Sok Trump-ellenes kommentátor szerint Cheney népszerűsége a függetlenek, a volt republikánusok és néhány demokrata szavazó körében éppenséggel Joe Biden elnöktől vonna el szavazatokat, tehát Trump csak örülne neki. Cheney azt mondta, ezt figyelembe fogja venni, amikor átgondolja a dolgot, megint csak azt ismételve: nem tesz majd semmi olyat, ami visszasegítené Trumpot a Fehér Házba.

Mint a lap megjegyzi:

ha Cheney úgy dönt, hogy indul, akkor „ijesztően nagy nehézségekre” számíthat.

És nem azért, mert Trump hatalmas antipátiát gerjesztett ellene republikánus körökben. Az ok inkább az, hogy a két nagy párt által dominált Egyesült Államokban egy független jelöltnek vagy egy olyan, harmadik párthoz kell csatlakoznia, amelyre lehet szavazni a rendszerben, vagy kérvényeznie kell, hogy az egyes államokban engedélyezzék a rá történő szavazás megszervezését. Ez egy nehéz és költséges folyamat.

Továbbá kulcsfontosságú, hogy egy független jelölt üzenetei eljussanak a nyilvánossághoz: ahhoz például, hogy a tévés vitákban szerepelni tudjon, legalább 15 százalékos támogatottságot kell felmutatnia, más feltételek mellett.

Liz Cheney nem zárta ki: ha úgy alakul, akkor célja érdekében kész akár Joe Bidenért is kampányolni.

Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×