eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a frontvonalon harcoló egységek főhadiszállásán tett látogatása során a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban 2023. augusztus 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Volodimir Zelenszkij meghívta Donald Trumpot Ukrajnába

Több támogatást kért vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államoktól, s meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Ukrajnába, hogy meggyőződhessen a konfliktus mértékéről.

Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy akár amerikai katonák is belesodródhatnak egy szélesebb európai konfliktusba Oroszországgal, ha Washington nem növeli a kijevi vezetésnek szánt támogatását.

"Ha Oroszország megöl mindannyiunkat, meg fogják támadni a NATO-tagországokat és Önöknek pedig majd el kell küldeniük fiaikat és lányaikat harcolni" - hangoztatta az ukrán elnök az NBC amerikai hírtelevízió Meet the Press című vasárnapi műsorának adott interjú leirata szerint.

Joe Biden amerikai elnök mintegy 106 milliárd dolláros pótköltségvetést sürget, amelynek nagy részét az ukrán vezetés támogatására szánnák, míg a maradék összeget Izrael, az indiai-csendes-óceáni térségben fekvő szövetségesek és az amerikai határvédelem között osztanák meg.

A republikánus többségű képviselőház saját finanszírozási tervvel állt elő, s fogadott el a múlt héten, amely 14,3 milliárd dollár támogatást biztosít Izraelnek, de Ukrajna számára nem tartalmaz segélyeket.

Chuck Schumer, a szenátusban többségben lévő demokraták frakcióvezetője már jelezte, hogy nem fog hozzájárulni, hogy napirendre kerüljön a republikánusok előterjesztése, az elnök pedig azt ígérte, hogy megvétózza, ha elé kerül.

Zelenszkij a vasárnap sugárzott interjúban egyben meghívta Ukrajnába a republikánus párti Donald Trumpot, aki indulni akar a 2024-es elnökválasztáson. A volt elnök élesen bírálta Washington kijevi vezetésnek nyújtott támogatását, s úgy fogalmazott, hogy újraválasztása esetén 24 órán belül véget vetne a háborúnak.

"Ha ide tudna jönni, 24 percre lenne szükségem arra, hogy elmagyarázzam Trump elnöknek, hogy nem tudja kezelni ezt a háborút" - mondta Zelenszkij. "Nem tud békét hozni Vlagyimir Putyin orosz elnök miatt" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×