eur:
389.04
usd:
359.29
bux:
0
2024. február 26. hétfő Géza
RAFAH, GAZA - NOVEMBER 01: Ambulances from Egypt wait to pass through Rafah border crossing to transport seriously wounded Palestinians after Israeli attacks in Rafah, Gaza on November 01, 2023. (Photo by Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Mustafa Hassona/Anadolu/Getty Images

Valóban bekövetkezett a Gázai övezetben, amit annyian sürgettek - videó

Beteg és sérült, kórházi ápolásra szoruló emberek mellett az első, külföldi útlevéllel rendelkezők is átjutottak a rafahi határátkelő gázai oldaláról az egyiptomira.

A BBC megerősített információként számol be róla, hogy megérkeztek az első mentőautók a Gázai övezetből a rafahi átkelőn át Egyiptomba, hogy kórházi kezelésre szállítsanak súlyos állapotban lévőket. A portál kairói tudósítói szerint eddig legalább hét embert vittek át Egyiptomba, és várhatóan még többen jönnek.

A hírek szerint a katari közvetítéssel létrejött megállapodás szerint több mint 80 sebesült és akár 500 külföldi állampolgársággal rendelkező hagyhatja el a három hét után megnyitott határátkelőt. Szerdán a pallesztin oldalon mintegy 200 ember várt a határátkelésre - írta a Reuters, vagyis nem mind az 500 ember fog szerdán Egyiptomba jutni.

RAFAH, GAZA - NOVEMBER 01: Ambulances from Egypt wait to pass through Rafah border crossing to transport seriously wounded Palestinians after Israeli attacks in Rafah, Gaza on November 01, 2023. (Photo by Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images)
Mentőautó vár a rafahi határátkelőn, hogy átjuthasson betegeivel Egyiptomba. (Mustafa Hassona/Anadolu/Getty Images)

A The Guardian közölte: az Egészségügyi Világszervezet üdvözölte Egyiptom döntését, miszerint 81 sérült és beteg embert fogad kezelésre a Gázai övezetből, egyúttal megismételte felhívását a humanitárius segítségnyújtás – ideértve az üzemanyagot, vizet, élelmiszert és egészségügyi ellátást – sürgős és gyorsított biztosítására a Gázai övezetben.

Határvédelmi források szerint a sebesülteket biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a határ egyiptomi oldalán.

Elhagyhatta az átkelő területét és már Egyiptomban van a külföldi állampolgársággal (is) rendelkezők első csoportja

- tudósított a Reuters egyiptomi forrásai alapján a The Guardian.

Videófelvételek szerint még mindig sokan várnak a másik oldalon az átkelésre.

Frissítés: a BBC azt írta, hogy

legalább 20 palesztin ápoltat vittek Egyiptomba, és több mint 100 kettős állampolgár jutott még át a rafahi határátkelőn.

Időközben a humanitárius helyzet továbbra is katasztrófális a Gázai övezetben. A terület egyetlen, rákos betegeket kezelő kórháza például leállt, miután kifogyott a generátorokat működtető üzemanyagból – közölték egészségügyi tisztviselők. Erről a Reuters a Török-Palesztin Barátság Kórház igazgatójának az Al-Dzsazíra televízió által sugárzott sajtótájékoztatója alapján számolt be. Az övezet egészségügyi minisztériuma megerősítette az elhangzottakat.

(A nyitóképen: betegek egy mentőautóban a rafahi határon való áthaladásra várva 2023. november 1-jén.)

Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×