eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kávézóra kitűzött izraeli zászló alatt megy el egy nő a dél-izraeli Askelónban 2023. október 16-án. Az izraeli hadsereg szárazföldi hadműveletre készül a Hamász ellen, mert a Gázai övezetet irányító palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást intézett Izrael ellen, ahol több mint 1300 ember életét vesztette.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A Bild manifesztuma rendet tenne a bevándolók számára Németországban

Rendkívüli visszhangot váltott ki a legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild békemanifesztuma. Az újság a zsidóellenes tüntetésekre utalva arra figyelmeztetett, hogy a Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása óta Németország a gyűlölet új dimenzióját tapasztalta meg. A kiáltvány szerint a demokrácia, az ország van veszélyben. Sokak szerint kötelező olvasmány, a bírálók szerint a bevándorlók ellen uszít.

A manifesztum bevezetőjében arra utalt, hogy a világban immár "rendetlenség" uralkodik, és Németország ennek a közepén van. A Hamász háborúja óta a felszínre került mindaz, ami Németországban "már régóta fortyog" - fogalmaz a Bild manifesztuma.

"Németországban sok olyan ember van, akik életvitelünk ellen harcolnak, akik ártatlan civilek meggyilkolásának örülnek" - hangsúlyozza. A Bild szerint ezek az emberek arra tanítják gyermekeiket, hogy másokat gyűlöljenek, mert "hitetlenek".

Olyan emberek, akik megvetik az alaptörvényt, és ehelyett radikális prédikátorokra hallgatnak. Olyanok - mint fogalmaz -, akik a toleranciát kihasználva más társadalmat akarnak.

Németországnak nemet kell mondania a zsidógyűlöletre, az embertelenségre és mindazokra, akik "nemet" mondanak nekünk

- fogalmaz a manifesztum, ötven pontban foglalva össze az általa javasolt alapelveket.

Első pontjában idézi az alaptörvény 1. cikkét, amely az emberi méltóság sérthetetlenségét hangsúlyozza. Utal arra, hogy a német emberek számára nincsenek hitetlenek. Mindenki abban hihet, amiben akar.

Hangsúlyozza, hogy aki a német alkotmányt, a német jogrendszert nem tekinti kötelező erejűnek, annak a legsürgősebben el kell hagynia Németországot .

Utal arra is, hogy Németországban bárki békésen demonstrálhat hite mellett.

A szólásszabadság ugyanakkor nem foglalja magában az emberek fenyegetését, az erőszak alkalmazását, autók felgyújtását vagy gyilkosok ünneplését.

A továbbiakban a többi között hangsúlyozza a tolerancia szükségességét, elvetve az intolerancia minden formáját.

Állást foglal a nemek egyenjogúsága mellett, hangsúlyozza, hogy a nőket és a férfiakat minden tekintetben egyenlő jogok illetik meg, és elítéli a többnejűséget.

Neves politikusok, közéleti személyiségek, művészek és sportolók támogatásukról biztosították a Bild manifesztumában foglaltakat.

Az újság idéz a reagálásokból, így a többi között Ursula von der Leyenét is. Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a nyitott, demokratikus társadalmak Európa nagy erősségei.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a nyitottság sebezhetővé is tesz.

A bizottsági elnök hangsúlyozta:

a terrorizmusnak, az antiszemitizmusnak vagy a kisebbségek elleni erőszaknak nincs helye Európában.

Idézte az újság Marco Buschmann szabad demokrata igazságügyi minisztert, aki a többi között hangsúlyozta, hogy a zsidó embereknek szabadon és biztonságban kell élniük Németországban.

A miniszter szerint Németország felelősséggel tartozik múltjáért, de értékeinek jövőjéért is.

"Ha zsidó barátaim azt mondják nekem, hogy félnek és sértegetik őket, akkor baj van" - jelentette ki .

Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány konzervatív miniszterelnöke leszögezte, hogy Németország szilárdan kitart izraeli barátai mellett.

Ha a zsidók nem élhetnek biztonságban, összeomlik az az alap, amelyen Németország áll

- fogalmazott a CDU tekintélyes politikusa.

Hasonlóan foglalt állást a kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke is. Lars Klingbeil szerint sok minden forog kockán az elkövetkező években.

A tét mindenekelőtt a demokrácia megerősítése és annak biztosítása hogy az ország erős maradjon.

Szinte ugyanígy fogalmaztak a koalíciós Zöldek pártjának vezetői is, hangsúlyozva, hogy az antiszemitizmusnak nincs helye Németországban.

Elhangzottak ugyanakkor bírálatok is, amelyek szerint a manifesztum a bevándorlók ellen uszít.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×