eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme, ahol felszólal Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a plenáris ülésen 2021. november 10-én.
Nyitókép: Olivier Hoslet

A schengeni határátlépésről hozott fontos döntést az Európai Parlament

Az EP-képviselők szerdán megszavazták a schengeni vízumok digitalizálását célzó új jogszabályt, amely biztonságosabbá és hozzáférhetőbbé teszi azokat.

Az új szabályozással biztonságosabbá és nehezebben hamisíthatóvá válnak a vízumok; a képviselők a fogyatékosságtól, nyelvtudástól vagy gyenge interneteléréstől függetlenül a hozzáférhetőséget szorgalmazták - áll az EP sajtóközleményében.

A Tanáccsal júniusban kötött megállapodás után a Parlament 537 igen szavazattal, 36 nem ellenében és 16 tartózkodással (a vízumeljárás digitalizálása), illetve 548 igen szavazattal, 37 ellenében és 9 tartózkodással (a vízumbélyegrendelet) jóváhagyta a schengeni szabad mozgástér digitalizált vízumeljárását.

A jogalkotók célja, hogy csökkentsék a vízumkérelmek benyújtásához szükséges költségeket és erőfeszítéseket,

eközben Európa-szerte javítsák a biztonságot és harmonizált gyakorlatot biztosítanak. A kérelmek kérelmek feldolgozása egyetlen platformon történne, amely azt is jelezné, hogy melyik ország kapja meg a kérelmet (több országba történő utazás esetén).

A szavazás előtti vitában Matjaž Nemec szlovén képviselő elmondta, Európa jelenleg le van maradva a digitális vízumeljárások területén. A reformmal felzárkózhatunk,

a folyamat olcsóbbá és egyszerűbbé válik a kérelmezők számára, egyszersmind megnehezíti a visszaélést, biztonságosabbá teszi az eljárást.

Amint a Tanács hivatalosan is elfogadta a jogi aktust, azt az EU Hivatalos Lapjában ki lehet hirdetni. A jogszabály a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A Vízuminformációs Rendszer (VIS) és más bel- és igazságügyi adatbázisok elindítását követően az EU-ban a vízumeljárás egyes részeit digitalizálták, de a vízumkérelmek és a sikeres kérelmezőknek kiadott matricák továbbra is analóg formában maradtak.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×