eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j3) kétoldalú tárgyalást folytat Pekingben 2023. október 17-én. Mellettük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j2). Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kiderült, miről volt szó Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pekingi tárgyalásán

Az orosz elnök moszkvai látogatásra is meghívta a magyar miniszterelnököt pekingi találkozójukon.

Mint az Infostart is beszámolt róla, Vlagyimir Putyin orosz államfő személyesen találkozott és egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Pekingben. A Twitter és Telegram csatornákon megjelent rövid videók, valamint azok leirata szerint Vlagyimir Putyin több kérdésről is tárgyalt a magyar miniszterelnökkel.

"A mai geopolitikai viszonyok között a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei nagyon korlátozottak, ezért örülni kell annak, hogy Európa számos országával a kapcsolataink megmaradtak és fejlődnek. Az egyik ilyen ország Magyarország – idézte az orosz elnököt a Portfolio, de Putyin hozzátette, a két ország álláspontja nem mindig egyezik, de véleményt cserélni nemcsak a kétoldalú kapcsolatokról, hanem a világ európai helyzetéről is, mindig rendkívül fontos.

Az Orosz Föderáció és Magyarország kapcsolatai évtizedek óta egymás érdekeinek figyelembevételére épülnek Putyin szerint, és azt is megjegyezte, hogy 35 százalékkal esett vissza a két ország közötti kereskedelmi forgalom. "Gondolkodnunk kell a helyzet korrigálásán" – jegyezte meg.

A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy véget kell vetni az ukrajnai konfliktusnak. „Magyarország soha nem akart szembe szállni Oroszországgal, éppen ellenkezőleg, Magyarország célja mindig is a kölcsönösen legjobb kapcsolatok kialakítása és bővítése volt, és ez sikerült is” – fogalmazott Orbán Viktor, majd jelezte, a számításai szerint 2009 óta ez a 13. találkozójuk. "Voltak nehéz találkozók, de soha nem volt olyan nehéz, mint ez. Soha nem voltunk még ilyen nehéz helyzetben" – jelentette ki a kormányfő.

Az orosz TASZSZ hírügynökség tudósítása szerint

Vlagyimir Putyin meghívta Orbán Viktort Moszkvába, hogy megvitassák a világ és Európa helyzetét.

Egy másik TASZSZ tudósítás szerint a magyar kormányfő azt is mondta: "Sajnos a kapcsolataink sokat szenvedtek a különleges katonai művelet miatt. Mélyen érintette a közösen épített keretet. Megtesszük, amit Magyarország jelenleg megtehet, így tehát megpróbálunk minél többet megmenteni a kétoldalú kapcsolatainkból."

A magyar miniszterelnök biztosította orosz kollégáját: országa érdekelt az Oroszországgal való együttműködés fenntartásában, nemcsak kommunikációs, hanem gazdasági szinten is. Orbán Viktor emellett megköszönte Putyinnak, hogy a Roszatom Magyarország partnere marad.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×