eur:
389.83
usd:
356.64
bux:
72628.2
2024. július 18. csütörtök Frigyes
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összeültek a NATO-tagországok nagykövetei Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója után

David Pressman amerikai nagykövet azt mondta: „ha jogos biztonsági aggályaink vannak, elvárjuk, hogy komolyan is vegyék”.

Csütörtök reggel találkozott több NATO-tagország nagykövete és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete, miután Orbán Viktor kedden Pekingben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, korábban pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel egyeztetett – értesült a Szabad Európa.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt mondta a lapnak, azért jött létre a találkozó, mert

bizonyos NATO-tagállamok aggályaikat fejezték ki amiatt, hogy a magyar kormány tagjai orosz politikusokkal találkoznak

Az amerikai nagykövet megerősítette: az Orbán Viktor–Vlagyimir Putyin találkozó miatt tanácskoztak, és kijelentette: „ha jogos biztonsági aggályaink vannak, elvárjuk, hogy komolyan is vegyék”.

„Szövetségesként tekintünk Magyarországra, ugyanakkor látjuk azt is, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére. Fontosnak tartjuk, hogy ezekről a döntésekről fenntartsuk a párbeszédet a magyar kormánnyal és a magyar emberekkel is” – fogalmazott David Pressman, aki hozzátette: rendszeresen tárgyal a miniszterekkel a magyar–orosz kapcsolatokat érintő kérdésekről.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a magyar miniszterelnök kedden Pekingben kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal. Az orosz államfő azt mondta, Orbán Viktor „az európai politikusok azon kis létszámú csoportjához tartozik, akik tudják, hogyan kell megvédeni az érdekeiket, és ő ezt kitartóan, következetesen, teljesen tapintatosan teszi. Távolról sem mindig egyeznek meg nézeteink, ráadásul gyakran különböző platformon állunk, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy beszélgessünk és megoldást keressünk bizonyos kérdésekre, problémákra” – jelentette ki az orosz elnök.

Címlapról ajánljuk
Elrajtolt a Kékszalag - a 15 katamarán között dől el a verseny

Elrajtolt a Kékszalag - a 15 katamarán között dől el a verseny

Nem lesz rekord - szögezte le a rajtból az InfoRádióban Holzhauser András, a vitorlásszövetség főtitkára. Van bőven külföldi versenyző, és 48 órás élő közvetítés is segíti a viadal követését.

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Szép csendben félelmetes hadsereg épült fel Kelet-Európában – A NATO egyik meghatározó erejévé nőtték ki magukat

Szép csendben félelmetes hadsereg épült fel Kelet-Európában – A NATO egyik meghatározó erejévé nőtték ki magukat

Donald Tusk lengyel miniszterelnök és pártja a június 9-i európai parlamenti választásokon első helyet szerezve megerősítette pozícióját mind a kormánykoalíción, mind Lengyelországon belül, miközben Tusk az EU ötödik legnépesebb országának stabil vezetőjeként Európa egyik erős emberévé vált. A kormányfő már a 2025-ös elnökválasztásra készül, hogy egy saját pártjából jelölt államfővel zökkenőmentesebb legyen a kormányzás. Részben ennek érdekében tartja folyamatosan nyomás alatt a legfőbb ellenfélnek tekintett Jog és Igazságosságot (PiS) és szövetségeseit, amelyek több politikusa ellen is elszámoltatás zajlik. Miközben GDP-arányosan Lengyelország már így is a legtöbbet költi a NATO-ban hadi kiadásokra, jövőre már a bruttó hazai termék 5 százalékát fordítanák erre a célra, és a lengyel hadsereg a NATO harmadik legnagyobb haderejévé vált.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×