eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összeültek a NATO-tagországok nagykövetei Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója után

David Pressman amerikai nagykövet azt mondta: „ha jogos biztonsági aggályaink vannak, elvárjuk, hogy komolyan is vegyék”.

Csütörtök reggel találkozott több NATO-tagország nagykövete és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete, miután Orbán Viktor kedden Pekingben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, korábban pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel egyeztetett – értesült a Szabad Európa.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt mondta a lapnak, azért jött létre a találkozó, mert

bizonyos NATO-tagállamok aggályaikat fejezték ki amiatt, hogy a magyar kormány tagjai orosz politikusokkal találkoznak

Az amerikai nagykövet megerősítette: az Orbán Viktor–Vlagyimir Putyin találkozó miatt tanácskoztak, és kijelentette: „ha jogos biztonsági aggályaink vannak, elvárjuk, hogy komolyan is vegyék”.

„Szövetségesként tekintünk Magyarországra, ugyanakkor látjuk azt is, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére. Fontosnak tartjuk, hogy ezekről a döntésekről fenntartsuk a párbeszédet a magyar kormánnyal és a magyar emberekkel is” – fogalmazott David Pressman, aki hozzátette: rendszeresen tárgyal a miniszterekkel a magyar–orosz kapcsolatokat érintő kérdésekről.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a magyar miniszterelnök kedden Pekingben kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal. Az orosz államfő azt mondta, Orbán Viktor „az európai politikusok azon kis létszámú csoportjához tartozik, akik tudják, hogyan kell megvédeni az érdekeiket, és ő ezt kitartóan, következetesen, teljesen tapintatosan teszi. Távolról sem mindig egyeznek meg nézeteink, ráadásul gyakran különböző platformon állunk, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy beszélgessünk és megoldást keressünk bizonyos kérdésekre, problémákra” – jelentette ki az orosz elnök.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×