eur:
388.61
usd:
360.86
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella
Járőröző lengyel határőrök a fehérorosz határon, Polowce környékén 2021. december 17-én. A Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt a lengyel határőrség támogatására mintegy 12 ezer katonát mozgósítottak. Az év eleje óta csaknem 40 ezer, sok esetben a fehérorosz egyenruhások által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

Mateusz Morawiecki: több ország is fél az uniós diktátumtól

Lengyelország határozottan elutasítja a menekültek elosztását az uniós tagállamok között a Brüsszelből és Berlinből érkező "diktátum" alapján - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális tanácskozásán Granadában.

A kormányfő szerint a tervezet kidolgozása során az unió "összejátszott" Donald Tusk volt lengyel miniszterelnökkel, az Európai Tanács korábbi elnökével.

"Brüsszel Tusk pártjának támogatásával megkezdte a megvalósítani ezt a tervet, vagyis befogadni az illegális bevándorlókat, illetve azoknak az országokra, amelyek nem akarnak illegális bevándorlókat befogadni, drákói intézkedéseket vetnek ki" - fogalmazott Morawiecki.

Mint mondta, több uniós miniszterelnökkel egyeztetett, akik egyetértenek a paktumról alkotott lengyel állásponttal, de "félnek ettől a diktátumtól". "Mi bizonyítottuk, hogy nem félünk" - jegyezte meg.

A miniszterelnök a vétó indokaként elsősorban a biztonsággal kapcsolatos aggályokat emelte ki Franciaországot, Hollandiát említve példaként, ahol "világossá vált, hogy az illegális bevándorlók az okai a biztonság hiányának az utcákon", Svédországban pedig a hadsereget kellett bevetni az erőszakkal szemben.

"Békét, biztonságot és kiszámíthatóságot akarunk" - hangsúlyozta Morawiecki hozzátéve, hogy megvédik a lengyelek biztonsághoz való jogát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×