eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico bejelentést tett: nem tárgyal senkivel, amíg...

Pártja, a Smer-SD kapta a legtöbb voksot a szombati előre hozott választás során. Most kormányalakítási tárgyalások kezdődnek, azt azonban a győztes párt elnöke szerint meg kell előznie egy fontos eseménynek.

Robert Fico, a szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes Smer-SD vezetője a választási előzetes eredményeket értékelve vasárnap az Újszó.com tudósítása szerint úgy fogalmazott, addig nem tárgyal senkivel sem a kormányalakításról, amíg fel nem hívja őt ez ügyben Zuzana Caputová államfő.

"Itt fogunk ülni a székházban, és várjuk majd a köztársasági elnök telefonhívását. Amíg nem kapunk megbízást a kormányalakításra, addig nem látunk okot arra, hogy tárgyalásokat folytassunk" - jelentette ki a lap tudósítása szerint újságírók előtt.

Arról is számot adott, hogy "világos elképzelései vannak".

"Pontosan tudjuk, mit kell tennie a kormánynak rögtön az első ülésen" - fogalmazott, szerinte "programnyilatkozatot" kell tető alá hozni a lehetséges kormányzati partnerekkel

Kijelentette, Szlovákiának jelenleg nagyobb problémái vannak Ukrajna helyzeténél, mindazonáltal "megtesznek annak érdekében, akár az Európai Unió területén is, hogy minél hamarabb kezdetét vegye a béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között".

Megerősítette, miniszterelnöki ambíciói vannak, kérdésre válaszolva pedig megjegyezte, 79 fős többség is kényelmes - ez arra utal, amit az Infostart korábban írt arról, hogy mely pártokkal foghat össze a kormányzás érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 16:50
×
×
×
×