eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Csandraján-3 indiai űrhajó holdra szállását ünneplik egy gauháti iskola tanulói 2023. augusztus 23-án. Az űrhajó sikeresen leszállt a Hold déli sarkának térségében, és ezzel - az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína -  után India lett a negyedik ország, amely űreszközt juttatott a Hold felszínére.
Nyitókép: MTI/AP/Anupam Nath

Csicsmann László: átnevezhetik a világ legnépesebb országát, 2070-re hagyhatja le az Egyesült Államokat

India 2030-ra a világ harmadik legnagyobb gazdasága lehet – vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában a Széchenyi István Egyetem professzora. Csicsmann László szerint a dél-ázsiai országban nagyon alacsony az eltartottak aránya, ami kedvez a középosztály kialakulásának. Emellett "globális ambíciókat jelezhet" az ország esetleges átnevezése.

India a világ egyik leggyorsabban növekvő országa, és nem csak a népességet tekintve – ismert, az ázsiai állam 2023-tól már legnagyobb lakosságszámú a Földön.

"Átlagosan 6-7 százalékos a gazdasági növekedés évente, ami már meghaladja a kínait várhatóan a következő évtizedben. Nyilvánvalóan a probléma az, hogy honnan indul ez a gazdasági átalakulás" – mutatott rá az InfoRádió Aréna című műsorában Csicsmann László, a Széchenyi István Egyetem professzora.

Mint kifejtette, Indiában a gazdasági reformok megkésetten indultak el a kilencvenes években, de amiben

nagy előnye van az országnak, az a tudóstársadalom: van egy magasan képzett réteg műszaki területen,

különösen az IT területén, ez az egyik húzóerő.

Viszont:

"Azt kell látni Kínával szemben, hogy az indiai gazdaság eléggé protekcionista: az az exportvezérelt gazdaság, amelyre Kína és egyébként a kelet-ázsiai országok, például Szingapúr, Tajvan, Dél-Korea ráállt, az Indiában nehezen alakult. Most már alakul, egyre erőteljesebben. Ami ma adja a növekedést, az az IT, ebben már alakul az exportvezérelt rész, másrészt viszont van egy erőteljesen megugró belső fogyasztás, ami nem különbözik a kínai adatoktól."

Kitért a népességi világvezetői státuszra is: ezt szerinte általában hátrányként szokták emlegetni, mert állásokat kell biztosítani, iskoláztatni, Indiában azonban ez mégis pozitív.

"Úgynevezett demográfiai osztalék van, ami azt jelenti, hogy nagyon alacsony az eltartottak aránya, 31 százalék körüli. Ha jön az elöregedés, az majd csak évtizedek múlva következik, ezzel küzd most Japán, illetve most már Kína is. Indiában viszont most elkezdődhet a középosztály kialakulása" – ecsetelte.

India egyébként ma az ötödik legnagyobb gazdaság a világon, várhatóan az évtized végére be fog lépni a harmadik helyre az Egyesült Államok és Kína mögé, 2070-re pedig a jelenlegi számítás alapján a második legnagyobb lesz Kína után – tette hozzá Csicsmann László.

Beszélt arról is, hogy amikor a közelmúltban zajlott G20-as gazdasági csúcstalálkozót szervezték az országban, kiment egy vacsorameghívó, amelyen India helyett az szerepelt, hogy "Bharat".

"Hivatalosan a kormányzat egyelőre nem jelentette be, hogy átneveznék az országot, de régóta tartó vita ez Indián belül – mondta. – A jelenleg magát hindunacionalistának tartó kormánypárt azt vallja, hogy

Indiát meg kell szabadítani a gyarmati örökségtől, véget kell vetni a rabszolgasorsnak, aminek még mindig jele az India elnevezés."

De miről is van szó? Az Indus folyóból, a szó "anglicizálásával" keletkezett az India név, a Bharat viszont szanszkrit kifejezés, amely a régmúltra, egy területre, egy ősi királyra utal, akinek a leszármazottainak tartják magukat az indiaiak.

"Ez egyfajta globális ambíciókat jelző gondolkodás. Pár nappal ezelőtt sikeres Hold-missziót is végrehajtott India, azt gondolom, ebbe a sorba illeszkedik bele ennek az átnevezésnek az ügye. Óriási belpolitikai jelentősége van ennek, két nagy táborra osztja az országot, az egyik a 2014 óta kormányzó párt oldalán áll az átnevezés mellett, a másik oldalon az Ősi Indiai Nemzeti Kongresszus Párt áll, amely egyébként a Gandhi családhoz, a függetlenségi mozgalomhoz kötődik, ez a párt most ellenzékben van. Viszont közelednek a választások, és éppen júliusban az ellenzéki párt India rövidítéssel alakított egy választási koalíciót 26 párttal, hogy megverje a miniszterelnököt; most újabb hullám van, Delhiben utcákat neveztek át, alapvetően a hindunacionalista párt úgy gondolja, hogy az ország újrabrandelése szempontjából a Bharat elnevezés kifejezetten jó lehet" – részletezte az Arénában Csicsmann László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×