eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Hsziamen, 2017. szeptember 5.Jacob Zuma dél-afrikai elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Michel Temer brazil, Vlagyimir Putyin orosz, Hszi Csin-ping kínai, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi, Alpha Conde guineai, Enrique Pena Nieto mexikói, Emomali Rahmon tadzsik elnök és  Prajuth Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok csúcstalálkozóján Hsziamenben 2017. szeptember 5-én. (MTI/EPA pool/Tyrone Siu)
Nyitókép: Tyrone Siu

Szakértő: a BRICS-valuta végképp kétpólusúvá teheti a világgazdaságot

Új közös valután dolgoznak a BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója szerint a digitális pénz lehet a közös valuta, ennek kidolgozásával ezek az államok már sokkal előbb is járnak, mint akár az Európai Unió vagy az Egyesült Államok.

A világ legnagyobb devizatartaléka jelenleg az amerikai dollár. Számos országnak már több évtizede kellemetlen az, hogy a más országokkal folytatott kereskedelmi tranzakcióikat dollárban kell végezniük. Az Oroszország ellen bevezetett szankciók mindezt a elégedetlenséget még inkább felerősítették – magyarázta Máthé Réka, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Az új valuta bevezetésének ötletét az is inspirálta, hogy a Nyugat politikai értékeivel nem mindenben egyetértő országok számára egyfajta vészjelzés volt, ami Oroszországgal történt, hogy leválasztották a Swift-rendszerről, vagyis nem tud részt venni a hagyományos nemzetközi kereskedelemben.

"Felerősödött az alternatív megoldások keresése,

Oroszországnak és a vele együttműködő Dél-Afrikának és Kínának nem áll érdekében, hogy a dollár pozícióját ilyen magasan tartsa,

saját érdekük, már csak katonai szempontból is, hogy valamivel gyengítsék a dollár erejét" – mondta a szakértő.

Automatikusan a kínai jüan átvétele lenne a logikus megoldás a közös pénzre, hiszen Kínával minden BRICS-tagállamnak van gazdasági kapcsolata, de Máthé Réka szerint ez a Kínát jelentősen megerősítő megoldás nem lenne ideális Oroszországnak, de Indiának sem.

"Ha ezt elfogadnák a BRICS-tagállamok, akkor az egyértelműen kétpólusúvá alakítaná át a világgazdaságot" – vélekedett, de azt is hozzátette, Indiának hosszabb távon jóval több kapacitása lehet, mint jelenleg van Kínának, ezért én nem valószínű, hogy a kínai valuta lenne a BRICS-tagállamok közös pénze. Felmerültek olyan hírek, hogy az öt tagállam által kibocsátott valutáról neveznék el a közösen használt devizát, de Máthé Réka szerint

a legvalószínűbb megoldás a digitális valuta bevezetése.

Két-három éve Kína bevezette már a digitális valutáját, és már teszteli, India is bevezette, Oroszország egy hónapja fogadta el az erre vonatkozó törvény.

"Eközben az Európai Unió digitális valutája és a dollár digitális formátuma még nincs is kiforrva, tehát ilyen szempontból a BRICS-tagállamok lépéselőnyben vannak. Ez azt jelenti, hogy egymás között úgy fognak kereskedni, hogy kikerülik a Swift-rendszert, különböző más nemzetközi kereskedelmi rendszereket, és sikerül sokkal olcsóbban lebonyolítani a különböző tranzakciókat. Ebben az esetben mindenképpen megerősödni a saját valutájuk" – mondta az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Argentínába utazott, hogy részt vegyen Javier Milei új argentin elnök beiktatásán. A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását Ukrajna 21 hónapja tartó, Oroszország elleni háborújában. Az ukrán elnök elmondta, hogy Argentínába utazva találkozott a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigetek miniszterelnökével, Ulisses Correia e Silvával is - írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×