eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Li Csiang újonnan megválasztott kínai miniszterelnök beszél a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) ülésének végén tartott sajtótájékoztatón a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Reuters/Florence Lo

Üzenetértékű kínai döntés Indiával kapcsolatban

Nem vesz részt a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport indiai csúcstalálkozóján Hszi Csin-ping kínai elnök, helyette Li Csiang miniszterelnök vezeti a kínai delegációt - közölte a kínai külügyminisztérium. Ezzel elmarad a Hszi–Biden találkozó is.

"Az Indiai Köztársaság kormányának meghívására Li Csiang, az Államtanács miniszterelnöke részt vesz a szeptember 9. és 10.-én az indiai Újdelhiben tartandó 18. G20-csúcstalálkozón" - olvasható a minisztérium honlapján közzétett közleményben.

Mao Ning, a külügyminisztérium szóvivője szokásos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Kína reméli, hogy a csúcstalálkozó megszilárdítja a konszenzust, bizalmat közvetít és előmozdítja a fejlődést.

Kína és India viszonyát a megoldatlan területi és határkérdések, illetve folyamatos geopolitikai rivalizálás jellemzi.

1962-ben egy hónapig tartó villámháború tört ki a két ország között, majd legutóbb 2020 májusában közelharc tört ki kínai és indiai katonák között; akkor húsz indiai és legkevesebb négy kínai katona halt meg.

A közelmúltban a két ország ellehetetlenítette egymás tudósítóit, idén augusztusban India pedig megtiltotta a katonai drónok gyártóinak, hogy kínai alkatrészeket használjanak.

A kínai döntés egyben azt is jelenti, hogy elmarad Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping talákozója. A két szuperhatalom vezetője legközelebb novemberben találkozhat rendezvényen. A találkozóra többen azért számítottak, mert a két ország az elmúlt időszakban megpróbálta stabilizálni a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek miatt mélypontra került kapcsolatait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Argentínába utazott, hogy részt vegyen Javier Milei új argentin elnök beiktatásán. A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását Ukrajna 21 hónapja tartó, Oroszország elleni háborújában. Az ukrán elnök elmondta, hogy Argentínába utazva találkozott a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigetek miniszterelnökével, Ulisses Correia e Silvával is - írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×