eur:
390.77
usd:
365
bux:
68279.33
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Unsplash.com

Globális szén-dioxid-adót javasolnak

A klímaváltozás "könyörtelenül felemészti" az afrikai GDP-t - vélekedik a kenyai elnök.

Tárgyalásokat sürgetett a kenyai elnök kedden Nairobiban, az első afrikai klímacsúcson a globális szén-dioxid-adó bevezetésről. William Ruto szerint a klímaváltozás "könyörtelenül felemészti" az afrikai GDP-t, illetve ellehetetleníti a kontinens országainak gazdasági fejlődését.

"Mindenkinek fizetnie kell a tőle származó szemét után" - jelentette ki ki Ruto.

Az elnök szerint a több mint 1,3 milliárd lakosú afrikai kontinens GDP-növekedése abszolút összegének évi 5-15 százalékát veszíti el a klímaváltozás hatásai miatt, ami mélységes frusztrációt vált ki abban a térségben, amely - mint fogalmazott - a legkevésbé okozója ennek a globális problémának.

Afrika 54 országának "gyorsan zöldülnie kell, mielőtt iparosodni kezdene, és nem fordítva, ellentétben azzal a luxussal, amit (a gazdagabb országok) megengedhettek maguknak". Afrika gazdaságának zöld pályára állítása "a legmegvalósíthatóbb, legigazságosabb és leghatékonyabb módja annak, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró világot" - fogalmazott.

A klímacsúcs nyitó beszédeiben egyértelmű felhívások hangzottak el a globális pénzügyi rendszerek átalakítására, amelynek hiányában az afrikai országok ötször annyi kamatot fizetnek a kölcsönök után, mint mások.

Afrika több mint harminc országa tartozik a világ legeladósodottabb országai közé - mutatott rá Soipan Tuya, Kenya környezetvédelmi minisztere.

John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja elismerte, hogy a kontinens országai "súlyos és igazságtalan" adósságtehertől szenvednek. Elmondta azt is, hogy a világnak a klímaváltozás által leginkább sújtott 20 országa közül 17 Afrikában van, miközben a világ húsz leggazdagabb országa - köztük hazája, az Egyesült Államok - felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás 80 százalékáért.

A felszólalók szerint a klímapolitika finanszírozása kulcsfontosságú, ám a gazdagabb államok még mindig nem teljesítették a fejlődő országoknak tett ígéretüket, miszerint erre a célra évente százmilliárd dollárt biztosítanak számukra. Ugyanis az afrikai kontinens rendelkezik a világ megújuló energiaforrásainak 60 százalékával, és a zéró vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákhoz szükséges ásványi anyagok több mint 30 százalékával.

A világ második legnagyobb esőerdejét és legváltozatosabb élővilágát is magáénak tudó kontinens értékei miatt szükség volna az afrikai GDP felértékelésére - jelentette ki az Afrikai Fejlesztési Bank elnöke. Akinwumi Adesina szerint megújuló energiaforrásai mellett viszont Afrikának a földgázkészleteit is ki kellene aknáznia. "Adjanak teret a növekedéshez!" - mondta. Ruto ezzel szemben bírálta a fosszilis energiahordozóktól való "függőséget", mondván, országa felhasznált energiájának jelenleg több mint 90 százalékát megújuló energiaforrásokból nyeri.

A kedden kezdődött, háromnapos klímacsúcs végén a tervek szerint az afrikai álláspontot összefoglaló nyilatkozatot adnak ki a szeptember második felében esedékes klímaügyi ENSZ-konferencia és a november végén az Egyesült Arab Emírségekben megrendezendő COP28 környezetvédelmi ENSZ-csúcstalálkozó előtt.

A kenyai kormány és az Afrikai Unió (AU) által közösen megrendezett csúcs szervezői több száz millió dollárnyi üzleti megállapodást szeretnének bejelenteni az esemény végére, és a találkozón Afrikát a klímaváltozáshoz kapcsolódó befektetések célpontjaként, nem pedig az árvizek, aszályok és éhezések sújtotta földrészként igyekeznek bemutatni.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×